Workshop 'De Kunst van Luisteren'

Elk mens moet bewust leren luisteren om volledig te leven. Maar we weten niet meer zo goed hoe we moeten luisteren. We horen geluiden en klanken, maar horen we ook wat er gezegd wordt? Vaak niet. We luisteren 60% van de dag, maar we onthouden slechts 25%. We zijn ons vermogen van luisteren aan het verliezen. Ik wil met deze workshop ‘De Kunst van Luisteren‘ voorkomen dat we het luisteren helemaal verliezen.

Luisteren is een kunst. Het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. En, ik geef het direct toe, dat is lastig. Het is moeilijk, want onze wereld wordt steeds luider. Er is van alles dat onze aandacht vraagt. Denk maar aan sociale media, de behoefte aan likes en onze prestatiedrang. Je kan wel stellen dat er veel ruis op de lijn is. We zijn de stilte verleerd. Daardoor wordt luisteren steeds moeilijker, en wordt het zelfs vermoeiend.

Als we oprecht luisteren is er ruimte voor herkenning en verbinding

En dat terwijl luisteren zo mooi is. Het is de toegang tot begrip. Als je werkelijk naar iemand luistert, als iemand zich oprecht gehoord voelt, dan durft die persoon zichzelf te zijn, dan durft iemand zichzelf steeds meer te laten zien. Dan is er ruimte voor herkenning, verbinding en liefde. Daar wordt deze hele wereld een beetje mooier van. Stoppen we met luisteren naar anderen? Dan heeft dat gevolgen voor de wereld.

In deze workshop neem ik je mee langs een aantal stappen om je (weer) op weg te helpen om moedig te luisteren. Naar anderen, maar vooral ook naar jezelf.

Marina de Haan zoete liefde

Je bent vast benieuwd waarom ik, Marina de Haan en oprichter van ZoeteLiefde, zo van luisteren houd. Als journalist is het essentieel om goed naar iemands verhaal te luisteren. Zonder een zorgvuldige luisterhouding, is er namelijk geen goed verhaal.

Spreken is zilver, zwijgen is goud, leerde ik vroeger op school. Ik volg dat gezegde van harte op, want ik vind het heerlijk om naar anderen te luisteren. Alleen als je echt goed luistert, leer je iemand kennen. Door te luisteren naar beweegredenen en passies, weet je hoe iemand in het leven staat. Maar luisteren naar jezelf is ook essentieel. Te vaak ben ik mezelf voorbij gelopen en heb ik niet naar mezelf geluisterd. In deze workshop leer ik jou in een veilige omgeving om wel naar jezelf te luisteren en denken we samen na over de kunst van luisteren.

Moedig is het als je echt durft te luisteren, naar anderen en naar jezelf

In 2017 heb ik mijn debuut gedichtenbundel ‘Lily in the Wild Field’ in eigen beheer uitgebracht. Ik heb tot nu toe meer dan 120 gedichten geschreven en als journalist schreef ik zo’n 750 gepubliceerde artikelen. Momenteel schrijf ik voor Noordhollands Dagblad en werk ik aan mijn tweede gedichtenbundel ‘De Zon Op Mijn Gezicht Voelen’.

Inhoud

Tijdens de workshop nemen we je mee langs belangrijke thema’s van moedig luisteren naar jezelf en naar anderen. Bij alle onderwerpen delen we verhalen, originele tips & tricks en gaan we praktisch aan de slag met creatieve opdrachten.

 1. Zelfreflectie: welke luisterhouding neem ik aan?
 2. Wat houdt moedig luisteren in?
 3. Oefenen: hoe pas ik een moedige luisterhouding toe in de praktijk?
 4. Tips & tricks hoe je beter kunt luisteren
 5. Praktijkvoorbeelden: je leert van elkaar

Resultaten

Aan het eind van de workshop:

 1. Begrijp je waarom moedig luisteren essentieel is voor iedere vorm van relatie en connectie
 2. Zie je in wat de consequenties van onzorgvuldig luisteren zijn
 3. Ga je bewuster luisteren naar anderen én naar jezelf
 4. Ben je in staat om een actieve en zorgvuldige luisterhouding toe te passen
 5. Kan je anderen wijzen op hun manier van luisteren

Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor iedereen die meer wil leren over de kunst van luisteren. Voor onderstaande doelgroepen kan de workshop bijzonder interessant zijn:

 1. Bedrijven
 2. Teams: leidinggevenden, communicatieteams, marketingteams, salesteams, teams van vrijwilligers
 3. Individuele klanten en zzp’ers
 4. Particulieren en vriendengroepen

Investering

Praktische en intensieve workshop inclusief:

 1. Leerzame theoretische stof
 2. Creatieve praktijkopdrachten
 3. ZoeteLiefde kaart

Interesse?

ZoeteLiefde werkt samen met professionele experts op het gebied van woordgebruik en luisterhouding. Een van onze experts zal de workshop(s) verzorgen. Wil je meer informatie, een vrijblijvende offerte of wil je direct de workshop ‘De Kunst van Luisteren’ boeken? Stuur een e-mail naar Marina: marina@zoeteliefde.com. Dank je wel en we spreken elkaar snel!

Wat zeggen anderen over de workshop

Esther Mostert, deelnemer workshop
“De workshop van ZoeteLiefde is opbouwend, inspirerend en verfrissend! Aan de hand van creatieve opdrachten neemt Marina je mee op reis naar de essentie van de dingen die jou bezig houden en leert ze je om hier beeldende woorden aan te geven. De setting is ontspannen waardoor vrijheid en ruimte ontstaat om te delen, elkaar te bemoedigen en van elkaar te leren.  Marina laat met haar workshop duidelijk zien dat er kracht en schoonheid bestaat in kwetsbaarheid. Ik ben verrijkt naar huis gegaan en kan de workshop van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar woorden van rust, vrede, genezing, vrijheid én overwinning!”