Wij zijn liefhebbers. Wij zijn wereldverbeteraars. Wij zijn kunstenaars en wereldburgers. Wij geloven in verbinding, in eenheid, in diversiteit. Wij geloven dat woorden van liefde een nog mooiere wereld creëren. Dat doen we niet alleen; dat doen we samen.

ZOETELIEFDE X MISSIE

Wij willen de wereld overladen met zoete woorden van liefde. Echte, inspirerende, mooie, oprechte liefde. Liefde die harten zacht maakt en ogen opent. Liefde die mensen verbindt, verandert en verzekert van acceptatie.

ZOETELIEFDE X EXPERTISE

Workshops

Storytelling

ZOETELIEFDE X VISIE

Wij geloven in de kracht van woorden. Wij geloven dat woorden iemand kunnen maken of breken. Het is onze visie dat we steeds meer bewust worden van ons woordgebruik en de kracht daarvan.

Wij willen dat ieder mens in Nederland weet dat ze geliefd en waardevol is. Als mensen dat niet ten diepste beseffen, dan komen ze niet volledig tot bloei. Wij geloven dat een uiting van liefde kan bijdragen aan het bloeiproces. Volgens de Van Dale is liefde een warme genegenheid of oprechte en warme belangstelling.

ZoeteLiefde is een creatief bureau dat de kracht van woorden van liefde inzet bij bedrijven en merken door middel van workshops en storytelling. Liefde voor jezelf is er met inspirerende video’s en een online magazine. Liefde voor de ander is er met een online winkel met kaarten, art prints & gedichtenboeken.

Ik geef je liefde
In woorden op een ansichtkaart
In gebakjes bij Laduree
In cappuccino’s aan zee

Marina de Haan

Marina de Haan (1986) is oprichter van ZoeteLiefde, journalist en dichter. In 2017 debuteerde ze met haar gedichtenbundel ‘Lily in the Wild Field’, die ze in eigen beheer uitgaf. Ze heeft 750 gepubliceerde verhalen geschreven voor dagbladen en online magazines en zo’n 120 gedichten. Nu werkt ze aan haar tweede gedichtenbundel: ‘De Zon Op Mijn Gezicht Voelen’. Marina is altijd authentiek, durft kwetsbaar te zijn en wil mensen inspireren woorden van liefde te spreken. 

‘Ik sprak negatieve woorden als een soort mantra over mezelf’

Als ik (Marina) achter het behang geplakt kon worden, dan was ik daar het allerliefst. Ik groeide als een stil en verlegen meisje op in een liefdevol gezin met de beste ouders. Thuis was ik een grappenmaker en een vrolijk kind, maar daar buiten wilde ik niet gezien worden.

Ik probeerde zo onzichtbaar mogelijk door het leven te gaan. Vooral niet opvallen, was mijn levensdoel. Ik wilde niet dat mensen mij aankeken. Niet omdat ik niets te zeggen had, maar omdat mijn hele lichaam vol zat met eczeem.

Een negatief mantra
Ik had wondjes in mijn nek, op mijn oogleden en rode plekken op mijn wangen. Het jeukte constant, ik werd gillend gek. Ik werd ook gek van iedereen die naar me keek. Die blikken zeiden duizend woorden. Die blikken zeiden: ‘Wat zie jij er uit, jij mag er niet zijn, jij hebt niets te zeggen’.

Ik dacht tenminste dat die blikken dat zeiden. Ik ben die gedachten gaan aannemen voor waarheid. Daardoor heb ik jarenlang deze woorden als een soort mantra over mezelf uitgesproken: ‘Ik ben niet mooi, ik mag er niet zijn, ik heb niets te zeggen, niets toe te voegen, ik kan beter mijn mond houden’.

Vanaf nu wil ik woorden van liefde zaaien

Zo heb ik jaren geleefd. Eerder overleefd. Totdat ik erachter kwam dat die woorden helemaal niet waar zijn. Het was gewoon niet waar. Ik geloofde in een leugen. Dus ben ik mijn woorden gaan omdraaien: ‘Ik ben mooi, ik mag er zijn, ik heb iets te zeggen, ik kan iets toevoegen aan deze wereld’.

Zoete woorden
Ik schrijf er nu over alsof het van de ene op de andere dag ging, maar dat is absoluut niet het geval. Het heeft me jaren gekost en het proces gaat door. Maar daardoor weet ik dat woorden kracht hebben. Ik weet uit ervaring dat woorden je kunnen maken of breken, ze kunnen je opbouwen of vernietigen. Ik heb gezien dat destructief denken en destructief woordgebruik alleen maar negativiteit zaait.

Vanaf nu wil ik woorden van liefde zaaien. In mijn eigen leven, maar vooral ook in dat van anderen.

ZoeteLiefde wil anderen laten weten dat ze geliefd zijn

Uit ervaring weet ik hoe noodzakelijk het is dat mensen zich gekend en geliefd voelen. Ik heb het zelf ervaren wat er gebeurt als dat mis gaat. Maar ik weet ook hoe het goed kan gaan. Daarom ben ik met ZoeteLiefde gestart.

We zoeken allemaal naar geluk en naar waardering. We verslinden zelfhulpboeken alsof het ijsjes zijn. Nederlanders zijn volgens onderzoek nog nooit zo gelukkig geweest als in 2019. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek. Toch komt het steeds vaker voor dat jonge mensen overspannen raken of met burn-out thuis op de bank zitten.

Onvrede in het paradijs
Geluksprofessor Ruut Veenhoven herkent die tegenstrijdigheid. “Ik zie het als onvrede in het paradijs: als je erg gelukkig bent, heb je ook meer te verliezen”, zegt hij bij Jinek. “We worden daardoor alerter op alles wat niet goed gaat. Veel media en actiegroepen zijn gefixeerd op ongenoegen en problemen. Daarom gaat er enorm veel aandacht uit naar alles wat fout is in de maatschappij. Dat leidt ertoe dat veel problemen worden opgelost, maar in de krant lees je meer over wat er mis is dan over wat er wél goed gaat.”

In 2016 gaf 43 procent van de Nederlanders (19 jaar en ouder) aan dat ze eenzaam zijn. 10 procent voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam (zie Volksgezondheid). Ook ouderen zijn vaak eenzaam. Volgens het Ouderenfonds is bijna de helft van de ouderen in Nederland eenzaam. Maar liefst 500.000 ouderen noemen zichzelf extreem eenzaam. Dat is slecht voor de gezondheid: de bloeddruk verhoogt, het stressniveau verhoogt en de kans op depressie vergroot.

Het Trimbos meldt dat bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen ooit te maken krijgt met depressie. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft burn-out klachten (zie Volksgezondheid). Door de ratrace van het leven, overal gezien willen worden en overal je prestaties moeten delen, zijn we soms even de weg kwijt. We leven ons leven online, bijna niet meer in het echte leven. Als je niet online leeft, lijkt het haast alsof je niet meer meetelt. Dan raak je in isolement.

Ziekmakend
Bij hoge mate van stress reageert het lichaam met hartkloppingen, hoofdpijn, pijnlijke spieren en prikkelbaarheid. Stress is letterlijk ziekmakend. Eenzaamheid is ziekmakend. Depressie is ziekmakend.

Bij ZoeteLiefde willen we daarom woorden van liefde zaaien. We willen mensen laten weten dat ze er toe doen en dat ze er mogen zijn. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Maak een praatje met je buren, geef de cassière een complimentje, spreek liefdevolle woorden naar je partner. Houd vooral ook van jezelf. Als je meer zelfliefde nodig hebt, abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief.