Liefde heelt de scheuring
Ze heelt de twijfel en het verdriet
Liefde heelt de tijd
De Zon Op Mijn Gezicht Voelen Marina de Haan

Lieve lezer,

Ken je dat gevoel? Je loopt over straat en plotseling voel je de warme zonnestralen op je gezicht.

Je draait je gezicht net nog iets meer, nog een beetje verder omhoog, naar de kant van de zon. En dan in al zijn glorie, schijnt de zon haar glinsterende stralen op je huid. Je voelt de kracht van de hemelse ster. Al staat de zon hoog in de hemel miljoenen kilometers van je af. Al bereikt het zonlicht je pas na 8 minuten en 19 seconden. Al zie je de stralen niet, toch voelt het tastbaar.

Ken je dat gevoel? Dat je stopt om te genieten van de zon. Dat je weet dat je leeft. Daar gaat dit gedichtenboek over.

Ik wil de zon op mijn gezicht voelen. Ik wil weten dat ik leef. Ik wil van ieder moment het mooiste moment maken. Maar ik heb het afgelopen jaar de zon vaak niet op mijn gezicht gevoeld. Ik leefde onder dikke bewolking van stress, van onrust, van prikkelbaarheid. En dat was een eenzaam pad. Ik zag de zon niet als gids aan de horizon. Ik zag geen hand voor ogen, ik zag enkel mist.

Voor mijn gevoel was ik aan het verdrinken. Ik zakte steeds verder weg in het drijfzand. Maar toen na maanden de mist wegtrok, zag ik dat ik aan het klimmen was. Ik was bijna op de top van de berg. Door alle valpartijen en struikel-momenten had ik niet door dat ik klom. Eenmaal boven op de top had ik een uitzicht van 360 graden. Daar voelde ik de zon op mijn gezicht.

Ik hoop dat jij de zon ook zo voelt.

Liefs, Marina

Even luisteren naar het gedicht ‘Wie heeft het licht uitgedaan?’, geschreven na een bezoek aan een prachtig gezin dat op de vuilnisbelt woont op de Filipijnen:

Ik droeg pijn als een sieraad om mijn nek, maar liefde en trouw horen op die plek. Ik was het vergeten

Ik wil de zon op mijn gezicht voelen
De zee mijn huid laten kussen
Het zand mijn enkels laten strelen
Ik wil dansen tot in de vroege uren
Duiken in de diepste oceaan
Vliegen op hoge hoogte

‘De Zon Op Mijn Gezicht Voelen’ is het tweede gedichtenboek van Marina de Haan. Het is haar eerste boek dat bomvol staat met Nederlandse gedichten.

Marina (1986) is journalist en debuteerde met haar gedichtenbundel ‘Lily in the Wild Field’. Ze is oprichter van ZoeteLiefde, een bedrijf dat de kracht van woorden inzet om de wereld een beetje mooier te maken.

Marina is altijd authentiek, durft kwetsbaar te zijn en wil mensen inspireren het beste uit het leven te halen. Momenteel schrijft ze onder meer voor Noordhollands Dagblad en is ze talent Literatuur bij &C (platform van Chantal Janzen).

Bekijk hier een interview met Marina in De Nachtzoen:

Marina de Haan zoete liefde

Hier houd ik je via (korte) dagboekfragmentjes op de hoogte over het schrijven & creëren.

20 juni 2019
De afgelopen weken heb ik allerlei nieuwe gedichten geschreven. De teller staat nu op 72. Maar niet alle 72 komen in het boek. De komende weken maak ik een selectie. Inspiratie blijft ondertussen maar stromen. Misschien komt het van het vele wandelen op het strand van Wijk aan Zee. De werktitel van het boek is ‘Welkom thuis’, maar ik weet nog niet hoe ik het boek echt ga noemen. Stay tuned 🙂

30 juni 2019
Ik combineer graag verschillende kunstvormen in mijn projecten. Ook bij dit boek wil ik dat gaan. Daarvoor had ik een hele mooie ontmoeting. Ik wil dit boek iets extra’s meegeven wat ik bij mijn eerste boek niet heb gedaan. Meer kan ik nog niet delen!

9 juli 2019
Het thema van het boek is durf te leven. Durf het leven te leiden dat jij graag wilt leiden. Te vaak laten we ons beïnvloeden door wat anderen vinden dat we moeten doen. We lijden onder de ‘like-cultuur’. Het is tijd om op te staan. Het is tijd om te genieten van ieder moment. Het is tijd om te durven leven.

15 juli 2019
Vorige week heb ik me opgesloten in mijn huis en heb ik kritisch gekeken naar mijn eigen werk. Ik heb gedichten herschreven, nieuwe gedichten geschreven en drie creatievelingen gevraagd om mee te lezen en feedback te geven. Mijn doel is om een mooi product uit te brengen, maar vooral om een eerlijk boek uit te brengen.

13 augustus 2019
Voor mijn gevoel heb ik alle gedichten voor mijn boek afgerond. Maar de afgelopen dagen heb ik toch weer nieuwe geschreven. Sommige verhalen, sommige woorden moeten verteld worden, daarom krijgen de nieuwste gedichten ook een plekje in mijn boek.

20 augustus 2019
Bij mijn eerste boek had ik al vrij snel een visueel concept in mijn hoofd. Ik vind dat eerlijk gezegd deze keer moeilijker. Ik heb geen goed idee in gedachten. Zin om met mij te brainstormen of ben je fotograaf en wil je meewerken? Let me know via marina@zoeteliefde.com. Thanks!!

5 september 2019
Vandaag met MOVE community een heel mooi filmpje opgenomen over de kracht van woorden. Ik vertel eerlijk (recht in de camera!) waarom woorden mijn leven hebben veranderd. Stay tuned!

6 september 2019
Ik heb heel leuk nieuws! Ik weet dit sinds gister en ben zo onwijs blij! AndC Talent, het talenten platform van Chantal Janzen, heeft mij uitgekozen als een van haar literatuur talenten. Lees hier het artikel dat ze hebben geschreven over mij en mijn boek!!

11 september 2019
Mijn filmpje bij MOVE staat al online!! Whaa!!! Het is een heel mooi portret geworden, precies zoals ik ben. Ik vertel eerlijk waarom woorden mijn leven hebben veranderd. Karel Epskamp en Kees Streefkerk van MOVE hebben mooie beelden geschoten. Met ZoeteLiefde kaarten, schrijven, typen op een vintage typemachine. Love it! Check de 1-minuut video hier!

Ik dans op het ritme van mijn ziekte
Maar ik wil dansen op het ritme van het leven