Five questions aan sociaal ondernemer Pauline: ‘Gaan we terug naar normaal na de crisis?’

ZoeteLiefde gaat met ‘Five questions’ in gesprek over de coronacrisis en hoe Nederlanders vasthouden aan hoop. Een serie om je te inspireren en aan te moedigen om niet op te geven.

Vier vragen zijn steeds identiek, de vijfde vraag verschilt, alle antwoorden zijn anders. Vandaag: Pauline Calmez, oprichter van Netwerk Nieuw Rotterdam. 

1. In hoeverre houdt de coronacrisis je dagelijks bezig?

‘Persoonlijk houdt de crisis me bezig, omdat ik nadenk over de gezondheid van vrienden en familie. Veel activiteiten, die ik normaal doe, gaan niet door. Dus niet naar opa en oma, niet sporten en niet gezellig afspreken met vrienden.’

‘Zakelijk gezien houdt het me veel bezig, omdat al onze reguliere activiteiten stilliggen. We hebben nieuwe manieren bedacht om mensen te helpen. Daarnaast blijf ik nadenken over het behalen van onze doelstellingen en de financiën. Het houdt me dagelijks bezig, maar ik ben niet aan het piekeren.’

‘Ik vraag me wel af wat we doen als dit achter de rug is, gaan we dan weer ‘normaal’ verder?’

2. Wat doe je om hoop te houden?

‘Ik probeer erg te genieten van dingen die ik wel kan doen. Ik ben dankbaar voor mijn lieve man en de tijd die we nu samen spenderen. Samen genieten we van een stukje fietsen, even in de tuin zitten, een ijsje eten en lekker koken. Zo probeer ik mijn dagen kleur te geven.’

‘Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen, alleen de vraag is: hoe? En hoeveel slachtoffers moet het brengen? Dat vind ik spannend. Nu is het nog redelijk ver van mijn bed. Ik zou schrikken als familieleden corona krijgen. Het is denk ik moeilijker om hoop te houden als je meer klappen krijgt.’

Ik ben redelijk goed geworden in stil zitten

3. Wat is een les die je op dit moment leert?

‘Begin van het jaar had ik duizenden plannen op het gebied van werk en ondernemen. Dat ziet er nu toch wel heel anders uit. Ik wil zo flexibel mogelijk op de situatie reageren, ik kan niet in de toekomst plannen.’

‘Ik merk dat iedereen (vrienden, teamgenoten, collega’s), anders op de situatie reageren. Als werkgever zoek ik naar de juiste balans tussen iemand persoonlijke ruimte te geven en aan te sturen. Ik merk dat iedereen er op zijn eigen manier serieus mee omgaat en verantwoordelijkheid neemt.’

‘Persoonlijk ben ik de afgelopen weken redelijk goed geworden in stil zitten.’

4. Wat waardeer je nu meer dan voorheen?

‘De dingen die eerst vanzelfsprekend waren, waardeer ik nu meer. Ik geniet van koken, van telefoongesprekken, maar ook van Mario Kart spelen. Ik geniet ook meer van avondjes vrij, gewoon omdat ik niets hoef.’

‘Ik leef graag van evenement naar evenement. Als het ene is afgerond, ben ik vaak al met het volgende bezig. Maar dat kan nu even niet. Als je rustig bent komen je gedachtes tot stilstand. Ik leer daardoor nu dat ik soms mijn hoofd gewoon uit moet zetten en gewoon in het moment zijn.’

5. Met Netwerk Nieuw Rotterdam hebben jullie oog voor eenzame en kwetsbare Rotterdammers, hoe blijven jullie in deze tijd oog houden voor die doelgroep?

‘Jongeren zijn onze eerste doelgroep. Normaal hebben we evenementen, inspiratiebijeenkomsten en coachingsbijeenkomsten. Die geven we nu veel online. We hebben bijvoorbeeld een training over zelfredzaamheid. Drie groepen volgen die online training. Maar we hebben ook digitale meet & greets met mensen van verschillende beroepen.’

We hebben digitale maatjes, boodschappenservice en belmaatjes

‘Met de jongeren kijken we om naar de ouderen in Rotterdam. We hebben een boodschappenservice, digitale maatjes, waarbij vluchtelingen die de taal willen leren samen een kaartje schrijven voor een oudere. Er zijn belmaatjes en we willen een coronaproof speurtocht organiseren voor moeders met kinderen in de daklozenopvang.’

‘De afgelopen periode hebben we al onze hulpvragers, samenwerkingspartners en vrijwilligers gebeld en gevraagd: wat heb je nodig? Zo ontdek je wat er nodig is en kunnen we iets voor anderen betekenen.’

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar de redactie via hello@zoeteliefde.com en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!

 

Post A Comment