Conny Braam schrijft verhalen die we moeten horen

Wij zijn de wrekers over dit alles. Zo heet het nieuwe boek van Conny Braam, dat sinds gister in de boekwinkel ligt. In dat boek duikt ze de geschiedenis is en deelt met ons een verhaal waarvan menig mens geen weet heeft.

Onlangs sprak ik Conny voor het Noordhollands Dagblad over haar nieuwe roman en waarom ze het belangrijk vindt om dit soort boeken te blijven schrijven.

‘Ik ben opgegroeid met namen als Hannie Schaft en Jan Bonekamp. Het stond buiten kijf dat als ik ouder was, ik Hannie wilde zijn.’ Dus als zich een moment aandient om onrecht te bestrijden, doet de schrijver dat zonder blikken of blozen. ‘Hup, de barricade op. Ik loop voorop. Die neiging heb ik nog steeds wel.’

Open deur
Ze was begin twintig toen ze de Anti-Apartheidsbeweging Nederland oprichtte en zo de strijd tegen racisme en facisme in Zuid-Afrika steunde. In het diepste geheim hielp ze met Operatie Vula (Zoeloe voor ‘open deur’) Nelson Mandela. ‘Om een strijd te steunen tegen racisme en fascisme in Zuid-Afrika vond ik volstrekt normaal. Dat soort gedrag mag niet geaccepteerd worden.’

Toch blijft ze bescheiden. ‘Ik heb het geluk dat ik de kans heb gekregen om iets te doen. Volgens mij zijn er zat mensen die hetzelfde hadden willen doen, maar niet in de positie zaten. Zo uitzonderlijk ben ik nou ook weer niet.’

Auschwitz
‘Wij zijn de wrekers over dit alles’ van Conny Braam beschrijft hoe 75 jaar geleden tijdens de dodenmars vanuit Auschwitz een lange stoet uitgeputte gevangenen, onder wie sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi, naar het westen trekt.

Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd. Ondanks de barre omstandigheden in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding.

Racisme
Als Jakob en zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeiders bij IG Farben in Auschwitz III terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is.

Foto: screenshot uit bovenstaande video

Post A Comment