Five questions aan GGD-arts Ciska: ‘Vergeet de mensen om je heen niet’

ZoeteLiefde gaat met ‘Five questions’ in gesprek over de coronacrisis en hoe Nederlanders vasthouden aan hoop. Een serie om je te inspireren en aan te moedigen om niet op te geven.

Vier vragen zijn steeds identiek, de vijfde vraag verschilt, alle antwoorden zijn anders. Vandaag: Ciska Steenkamp (30) is GGD-arts. ‘Alleen samen kunnen we door deze coronacrisis heenkomen. Ook als samen betekent dat je elkaar nu even niet ziet, kun je iemand nog wel spreken en ondersteunen.’

1. In hoeverre houdt de coronacrisis je dagelijks bezig?

‘In het begin viel dat heel erg mee. Als arts was ik wel geïnteresseerd in wat er in China allemaal gebeurde rond het nieuwe coronavirus. En zeker toen het zich over de wereld begon te verspreiden heb ik het nieuws dagelijks gevolgd, maar in mijn persoonlijke leven was ik er niet echt mee bezig. Alles ging namelijk nog door zoals daarvoor.’

‘Ik liep voor mijn opleiding tot jeugdarts stage bij de kinderrevalidatie. Toen het coronavirus net in Nederland kwam, mochten we eerst geen handen geven. Nou, dan verzin je gewoon een andere leuke manier om toch even stil te staan en kennis met elkaar te maken. Maar op een gegeven moment werden er steeds meer afspraken afgezegd en uiteindelijk werd ook mijn stage stopgezet.’

‘Toen zat ik thuis, net als een groot deel van Nederland en had ik niets aan mijn zogenoemde vitale beroep. Vanaf dat moment houdt de coronacrisis me echt elke dag bezig, want ik voelde me als thuiszittend arts nutteloos. Terwijl er steeds meer verhalen kwamen van personeelstekorten in de zorg. Na een week kreeg ik een telefoontje van een GGD, waar ik eerder ook stageliep, dat ze me graag wilden hebben als extra kracht om in te zetten in deze crisis. Sinds een aantal weken werk ik nu fulltime bij de GGD.’

Ik merk dat de GGD waar ik werk erg flexibel is

2. Wat doe je om hoop te houden?

‘Ik ben trots op mijn familie: mijn broer Erwin, mijn moeder en vriend. Mijn moeder werkt in een ziekenhuis en daar kwam de vraag wie er eventueel extra diensten wil doen als gastvrouw/receptionist op de coronapost. Zij heeft zich meteen, als een van de weinigen, opgegeven om daar te werken. En mijn vriend werkt als tekenaar/modelleur vanuit huis. Ik vind het zo knap hoe hij vijf dagen in de week acht uur per dag dat doet.’

‘Mijn broer staat voor de klas. Elke dag probeert hij zijn leerlingen te spreken en ze te ondersteunen als ze het moeilijk hebben. Dat geeft mij hoop, want als jeugdarts (in opleiding) weet ik dat sommige kinderen dit echt nodig hebben om door te kunnen gaan.’

‘In de Bijbel lees ik hoopvolle verhalen. Regelmatig worden ook getuigenissen van mensen gedeeld waar ik veel hoop uit put. Daarin lees je regelmatig hoe mensen toch weer vreugde vinden door God in deze moeilijke tijd.’

3. Wat is een les die je op dit moment leert?

‘Ik merk dat de hele organisatie waar ik werk erg flexibel is. Dagelijks zijn er veranderingen, omdat er bijvoorbeeld nieuwe inzichten of adviezen zijn. Protocollen en werkafspraken worden dagelijks bijgesteld en direct en zo duidelijk mogelijk gecommuniceerd. Het gaat nu sneller dan ‘normaal’.’

Houd je aan de regels van het RIVM, ook als het mooi weer is, je geen klachten hebt en jong en gezond bent

4. wat waardeer je nu meer dan voorheen?

‘Ik waardeer nu meer hoe gezegend ik ben met alle vrijheid en rijkdom die ik heb. Eigenlijk zou ik daar elke dag wat meer bij stil mogen staan en dankbaar voor mogen zijn. Mijn vriend zie ik minder vaak en van al het contact wat we nu hebben, word ik extra gelukkig. Vooral dus kleine dingen die ik ‘normaal’ als vanzelfsprekend zie, waardeer ik nu meer.’

5. Je werkt als GGD-arts, wat wil je Nederlanders echt op het hart drukken?

‘Vanuit mijn rol als GGD-arts wil ik mensen op het hart drukken om zich écht aan de adviezen van de overheid en het RIVM te houden. Ook als het mooi weer is, als je geen klachten hebt en als je jong en gezond bent.’

‘Dit houdt echter niet in dat we onze medemensen moeten vergeten. Stuur af en toe een extra berichtje aan iemand om te laten weten dat die persoon er toe doet of bel die ene persoon op die je al heel lang wilde vragen hoe het nu met hem of haar gaat.’

‘Alleen samen kunnen we door deze coronacrisis heenkomen. Ook als samen betekent dat je elkaar nu even niet ziet, kun je iemand nog wel spreken en ondersteunen.’

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar de redactie via hello@zoeteliefde.com en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!

Post A Comment