Five questions aan meester Erwin: ‘Ik waardeer de kleine geluksmomenten meer’

ZoeteLiefde gaat met ‘Five questions’ in gesprek over de coronacrisis en hoe Nederlanders vasthouden aan hoop. Een serie om je te inspireren en aan te moedigen om niet op te geven.

Vier vragen zijn steeds identiek, de vijfde vraag verschilt, alle antwoorden zijn anders. Vandaag: Erwin Steenkamp (28) is leraar op een basisschool.

1. In hoeverre houdt de coronacrisis je dagelijks bezig?

‘De ene dag meer dan de andere. Ik merk dat ik in het begin van de crisis veel nieuws heb gekeken en het veel heb gevolgd. Daar werd ik erg door beïnvloed. Daar werd ik somber van. Tegenwoordig ben ik een stuk selectiever in het bekijken van corona-nieuws. Ik beperk mij tot een paar media en lees vooral ook ander nieuws.’

‘Ik kan mij vaak erg druk en zorgen maken om rampen in de wereld. Zoals de situatie met de Oeigoeren in China en de humanitaire ramp in Yemen raken mij enorm. Daar kan ik ook echt van wakker liggen. Ik heb daar bij deze coronacrisis weinig last van, waarschijnlijk omdat er bij deze ramp juist veel gedaan wordt om een oplossing te bedenken.’

Uiteindelijk is er een ding heel belangrijk en dat is dat de liefde overwint

2. Wat doe je om hoop te houden?

‘De liefde en empathie van mensen in deze periode is fantastisch. De vele acties, groot en klein, zijn hartverwarmend. Kinderen die bloemen brengen bij verzorgingstehuizen, muzikanten die muziek maken voor zorgbehoevenden en kijk bijvoorbeeld naar 3FM die deze week een extra Serious Request week inlasten. Daar hoor je de prachtigste verhalen van mensen die in de verpleging werken en mensen die COVID-19 hebben overleefd.’

‘Ook ben ik enorm trots op mijn moeder en zus. Beide nemen ze de kans om te helpen in de strijd tegen het virus. Mijn zus doet dat door bij de GGD te werken en te proberen om de verspreiding in kaart te brengen. Mijn moeder werkt bij de spoedeisende hulp om mensen naar de juiste plek te wijzen. Zij kunnen verantwoordelijkheid nemen en nemen die ook door op de een of andere manier te helpen.’

‘Daarnaast haal ik ook hoop uit de complotdenkers. Ik vind het prachtig hoe dit virus, op onze platte aarde, de schuld is van 5G en dat de overheid straks een vaccinatie klaar heeft met allemaal microchips erin, zodat ze ons in de gaten kunnen houden.’

3. Wat is een les die je op dit moment leert?

‘Ik word bevestigd in mijn overtuigen hoe rijk ons leven eigenlijk is. Hoeveel vrijheden we eigenlijk hebben en hoeveel we gratis in onze schoot geworpen krijgen. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, te kunnen doen en te kunnen bewegen waar je wilt, te kunnen genieten van de zon, de natuur en de mensen om je heen. Ik leer ook heel erg rust te nemen en genoegen te nemen met minder. Hierdoor geniet ik van kleine dingen.’

4. Wat waardeer je nu meer dan voorheen?

‘Een spreekwoord luidt: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.’ Nu vond ik dat altijd een vreemd gezegde, maar deze periode heb ik de betekenis ervan ontdekt. Waar ik vroeger veel dingen voor gewoon aannam, ben ik nu blij met de kleinste dingen. Nu kan ik blij worden met een plant die nieuwe bladeren maakt of mijn tuin waar nu hele mooie planten gaan groeien. Met Pasen was het gelukt om, tegelijkertijd met mijn moeder en zus, mijn oma te bellen. Heel kort. Alleen om haar een fijn Pasen te wensen. Daar was ze zo blij mee! Dat waardeer ik nu meer, die kleine geluksmomenten.’

Ik geniet van de kleine dingen

5. Hoe is het om in deze periode leraar te zijn?

‘Fantastisch en verschrikkelijk tegelijkertijd! Het is fantastisch om te zien hoe snel we als team digitaal onderwijs vorm hebben gegeven en dat we daarin blijven groeien. Mijn respect voor ouders is alleen maar gegroeid en het respect voor de leerkrachten groeit ook bij ouders. Het is fantastisch om te zien dat ouders blij zijn met de manier hoe wij lesgeven en hoe wij tijd besteden om alle kinderen elke dag te zien.’

‘Tegelijkertijd is het ook verschrikkelijk. Je ziet dat sommige kinderen het heel zwaar vinden en niets liever willen dan weer naar school gaan. De een wordt daar heel verdrietig van en de ander alleen maar boos. Als leerkracht probeer je deze kinderen zo vaak mogelijk te zien en te spreken en ze dan zoveel mogelijk liefde te geven.’

‘Uiteindelijk is er een ding heel belangrijk en dat is dat de liefde overwint. En niet op de manier die Gers Pardoel bedoelde. Nee, de liefde voor onze medemens drijft ons om verantwoordelijkheid te nemen om het virus zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Door te werken in de ‘frontlinie’, door het maken van een vaccinatie, door in allerlei crisisteams te moeten inschatten wat het beste voor ons land is, maar voor de meesten van ons: door thuis te blijven.’

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar de redactie via hello@zoeteliefde.com en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!

Post A Comment