Five questions aan spoken word artiest Wesley: ‘Midden in de storm is een oase’

ZoeteLiefde gaat met ‘Five questions’ in gesprek over de coronacrisis en hoe Nederlanders vasthouden aan hoop. Een serie om je te inspireren en aan te moedigen om niet op te geven.

Vier vragen zijn steeds identiek, de vijfde vraag verschilt, alle antwoorden zijn anders. Vandaag: Wesley Smit (31) schreef een spoken word voor deze periode.

1. In hoeverre houdt de coronacrisis je dagelijks bezig?

‘Eigenlijk houdt het coronavirus zelf me niet echt bezig. Ik merk dat ik veel meer kijk wat er door het virus wordt veroorzaakt. Het is altijd heftig als mensen sterven, maar voor mij is dat niet de grootste dreiging van het virus. Ik houd me meer bezig met de vraag: wat zijn de politieke en economische gevolgen?’

‘Ik maak me zorgen op de reactie van mensen op zo’n economische crisis. Wanneer knapt er bij mensen iets? Wanneer komt er paniek? Hoe gaan we dat opvangen als maatschappij? Waar gaat onze wereld nu naar toe?’

‘In de geschiedenis zie je helaas vaak dat grote crisismomenten worden gebruikt om politieke veranderingen door te voeren. De afgelopen vijftig jaar hebben we al veel van onze privacy moeten inleveren. Ik heb vrees dat er consequenties gaan komen die ons nog meer inperken in ruil voor de illusie van veiligheid.’

2. Wat doe je om hoop te houden?

‘Ik houd hoop door God te volgen. Het maakt niet uit in welke situatie ik zit. Voor mij is het nu belangrijk om dichtbij God te zijn. Het is belangrijk om niet alleen te kijken wat er om je heen gebeurt, maar juist ook naar wat hij zegt. God geeft rust.’

‘In het Bijbelboek Daniel worden drie mensen gedwongen om te buigen voor een beeld van de koning. Ik las het laatst en het raakte me dat ze zo vastberaden waren om niet te buigen en te weten waar ze voor stonden. Ze waren zelfs bereid om het vuur ingegooid te worden. Het geeft mij hoop dat de dood is overwonnen (dat vierden christenen wereldwijd tijdens Pasen afgelopen weekend). Het geeft me hoop te weten dat God controle heeft.’

Verbondenheid is juist nu belangrijk

3. Wat is een les die je op dit moment leert?

‘Een persoonlijke les die ik leer is dat het belangrijk is om de waarheid te vertellen en te spreken. Tegen mezelf, maar ook tegen anderen. De waarheid maakt vrij en geeft leven. Het is mooi om mensen hoop, die ze eerder niet kende, te laten zien.

4. Wat waardeer je nu meer dan voorheen?

‘Ik ben onderdeel van de kerk. Ik heb broers en zussen in mijn leven die mij opbouwen. Die verbondenheid is juist in deze tijd zo belangrijk. We moeten elkaar blijven bemoedigen en hoop blijven uitspreken.’

5. Jij schreef ‘Close to the Chest’ speciaal voor deze crisis, wat wil je mensen meegeven?

‘We weten niet waar we naar toe gaan. Aan de ene kant horen we extreme geluiden dat het helemaal verkeerd gaat. Aan de andere kant horen we dat het maar een golfje is en dat we volgend jaar terug zijn bij hoe we voor de crisis leefden. Maar als we dichtbij God leven, kan hij tot ons spreken.’

‘Met Close to the chest wil ik mensen uitdagen. Wie is jouw herder? Wie leidt jou door jouw dalen en heuvels? Herken je de grazige weiden en stille wateren? Ik geloof dat God die plek is, hij is rust, hij is de betrouwbare bron. Midden in de storm, heb je een oase. Come close. Stay closer.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar de redactie via hello@zoeteliefde.com en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!

Post A Comment