Corona: overdreven veel aandacht of reële angst?

Ik wilde hier eerst niet over schrijven, maar nu doe ik het toch. Dit stuk gaat over corona. ‘De media overdrijven de dreiging van corona’ kopte de krant, waar ik werk, gister op de binnenlandpagina’s. Volgens een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond vindt de meerderheid van de Nederlanders da de dreiging van het virus wordt overdreven door de media.

De afgelopen dagen heb ik veel nieuws gelezen over het coronavirus en podcasts geluisterd met deskundigen. Het heeft me eerlijk gezegd niet gerustgesteld. Ik denk dat het komt, omdat het virus vrij spontaan opduikt en wij als mensheid daar geen (of bijna geen) controle op hebben. We kunnen indammen, we kunnen contactonderzoek doen, maar we weten niet waar het de kop opsteekt. Dat maakt corona mysterieus, spannend én beangstigend. Dat laatste zeker niet voor iedereen. Vooral een bepaalde doelgroep leeft met angst.

Luchtwegproblemen
Ja de media bericht er inderdaad veel over, het is wereldnieuws. Het lijkt mij goed om op de hoogte te zijn. Ik ben zo iemand die liever zoveel mogelijk informatie heeft en dan een mening vormt of standpunt inneemt. Ook omdat ik door astma sneller luchtwegproblemen heb dan de gemiddelde persoon. En als ik kortademig word, dan ben ik al gauw uitgeschakeld door flinke benauwdheid. En voor ik het weet zit ik aan de prednison of moet ik vernevelen. Dan wordt het spannend. Voor de griep krijg ik jaarlijks de griepprik, en dat helpt, want ik krijg nooit koorts en griep gaat ook om mijn huis voorbij. Maar voor corona ben ik niet extra beschermd. Zoals zovelen.

Is mijn weerstand sterk genoeg om het virus uit te schakelen? Of komen alleen gezonde mensen er bovenop? Het zijn vragen die vast veel meer mensen stellen. Want er zijn veel meer mensen die een verhoogd risico lopen. De een nog meer dan de ander. De samenleving kent veel kwetsbaren en mensen die al lijden aan een ernstige ziekte. Voor die mensen is de hele corona situatie wel degelijk beangstigend.

Angst
Voor mensen die gezond zijn en voldoende weerstand hebben is het misschien gewoon een griepje of verkoudheid, maar voor de kwetsbare groep is het een heel ander verhaal. Voor hen zou het coronavirus zelfs fataal kunnen zijn. Logisch dat dat beangstigend is.

Mogelijk besteedt de media veel aandacht aan corona. Mogelijk is het ook nodig, zodat iedereen waakzaam is, op elkaar let en rekening houdt met elkaar door hygiënisch te leven. Laten we juist nu voor elkaar zorgen!

Foto: Pexels

Post A Comment