‘Ik sprak negatieve woorden als een soort mantra over mezelf’

Als ik (Marina) achter het behang geplakt kon worden, dan was ik daar het allerliefst. Ik groeide als een stil en verlegen meisje op in een liefdevol gezin met de beste ouders. Thuis was ik een grappenmaker en een vrolijk kind, maar daar buiten wilde ik niet gezien worden.

Ik probeerde zo onzichtbaar mogelijk door het leven te gaan. Vooral niet opvallen, was mijn levensdoel. Ik wilde niet dat mensen mij aankeken. Niet omdat ik niets te zeggen had, maar omdat mijn hele lichaam vol zat met eczeem.

Een negatief mantra
Ik had wondjes in mijn nek, op mijn oogleden en rode plekken op mijn wangen. Het jeukte constant, ik werd gillend gek. Ik werd ook gek van iedereen die naar me keek. Die blikken zeiden duizend woorden. Die blikken zeiden: ‘Wat zie jij er uit, jij mag er niet zijn, jij hebt niets te zeggen’.

Ik dacht tenminste dat die blikken dat zeiden. Ik ben die gedachten gaan aannemen voor waarheid. Daardoor heb ik jarenlang deze woorden als een soort mantra over mezelf uitgesproken: ‘Ik ben niet mooi, ik mag er niet zijn, ik heb niets te zeggen, niets toe te voegen, ik kan beter mijn mond houden’.

Vanaf nu wil ik woorden van liefde zaaien

Zo heb ik jaren geleefd. Eerder overleefd. Totdat ik erachter kwam dat die woorden helemaal niet waar zijn. Het was gewoon niet waar. Ik geloofde in een leugen. Dus ben ik mijn woorden gaan omdraaien: ‘Ik ben mooi, ik mag er zijn, ik heb iets te zeggen, ik kan iets toevoegen aan deze wereld’.

Zoete woorden
Ik schrijf er nu over alsof het van de ene op de andere dag ging, maar dat is absoluut niet het geval. Het heeft me jaren gekost en het proces gaat door. Maar daardoor weet ik dat woorden kracht hebben. Ik weet uit ervaring dat woorden je kunnen maken of breken, ze kunnen je opbouwen of vernietigen. Ik heb gezien dat destructief denken en destructief woordgebruik alleen maar negativiteit zaait.

Vanaf nu wil ik woorden van liefde zaaien. In mijn eigen leven, maar vooral ook in dat van anderen.

One Comment

  • Peter Beentjes

    Je bent prachtig Marina de Haan en alsmaar mooier!

Post A Comment