Real Talk: Wat is succes?

Mijn definitie van succes is al een tijdje in de war. Meer dan ik zou willen toegeven, heb ik me laten beïnvloeden door het ‘perfecte plaatje’ van sociale media. Al wist ik dat het slechts om een deel van de waarheid ging en in sommige gevallen zelfs een verdraaide waarheid.

Toch is mijn definitie van succes daardoor veranderd. Ik ben gaan denken en geloven dat je succesvol bent met heel veel volgers, dat je succesvol bent als je in alle tijdschriften staat, dat je succesvol bent als je iets op televisie mag zeggen of als je mening ertoe doet, dat je succesvol bent als je on top of the world bent.

Maar die definitie van succes bracht me helemaal niet naar de top van de berg, het dreef me eerder naar de vallei.

In de vallei heb ik geleerd wat het echt betekent om succesvol te zijn. Voor mij heeft succes niet te maken met mijn beroep, mijn aantal volgers, het aantal boeken dat ik heb uitgebracht of hoe vaak ik op televisie of in de krant ben verschenen. Succes heeft voor mij te maken met blij zijn met mezelf, met mijn werk en hoe ik in het leven sta. Het is zo’n verademing.

We willen allemaal op die berg staan en stiekem genieten we van alle aandacht en kicken we er misschien zelfs op. Maar we vergeten dat publiciteit vluchtig is, het is niet de hele werkelijkheid. We vergeten dat het aantal volgers niets zegt over wat een mooi mens iemand is. We denken dat we al onze prestaties op social media moeten showcasen, om er dan toe te doen.

But you know what?! Met 100k volgers of met 10 volgers, jij doet ertoe!!!

De zon op mijn gezicht voelen
Voor mijn gevoel was ik afgelopen maanden aan het verdrinken. Ik zakte steeds verder weg in het drijfzand. Maar toen na maanden de mist wegtrok, zag ik dat ik aan het klimmen was. Ik was bijna op de top van de berg. Door alle valpartijen en struikel-momenten had ik niet door dat ik klom. Eenmaal boven op de top had ik een uitzicht van 360 graden. Daar voelde ik de zon op mijn gezicht. Ik werk nu aan mijn tweede gedichtenboek, blijf hier op de hoogte!

Foto: Pexels

Post A Comment