Real Talk: We willen eerlijkheid, maar dan wel binnen dit kader

“Honesty is such a lonely word.” Billy Joel zong er in 1978 al over. We leven in een wereld die smacht naar eerlijkheid, naar authenticiteit. Maar als we heel eerlijk zijn dan smachten we naar een bepaalde vorm van eerlijkheid.

We willen liever niet de keiharde waarheid, want dat doet pijn, dat is ongemakkelijk. We willen een soort gefilterde eerlijkheid. Dus je mag wel echt zijn, maar ‘ga deze onzichtbare lijn niet over’. In hoeverre verlangen we naar oprechte eerlijkheid?

Ik volg al de hele week de Instagram-berichten van Marty Sampson. Misschien heb je er iets over voorbij zien komen. Voor alle niet-gelovige lezers, Marty is bekend geworden als aanbiddingsleider van de Australische kerk Hillsong. Hij heeft prachtige nummers voor God geschreven, zoals Elohim. Onlangs was hij extreem eerlijk en schreef hij over zijn twijfels op Insta. Christelijke media, vooral in Amerika, doken daar natuurlijk bovenop. Inmiddels is het nieuws ook overgewaaid naar Nederland en heeft iedereen een mening over Marty en zijn twijfels.

Liefde is het antwoord

Hier is zo’n ‘onzichtbare lijn’ zichtbaar geworden. We verlangen naar eerlijkheid op Instagram, maar zodra iemand oprecht eerlijk is en twijfels deelt met de wereld wordt die persoon aan de schandpaal gehangen. Zonder dat mensen het hele verhaal weten, komt er oordeel en afwijzing naar boven in reacties. Ik vind dat moeilijk. Vooral omdat we allemaal mensen zijn en geloven in een onzichtbare God is alles behalve eenvoudig. Daar kan ik over meepraten.

Dit is een van de vele voorbeelden rondom eerlijkheid online en offline. Durven we nog wel eerlijk te zijn naar elkaar? Durven we nog wel met respect het eerlijke gesprek aan te gaan? Of weten we eigenlijk niet meer wat we moeten zeggen als iemand door een dal gaat? Als iemand keihard tegen de muur loopt, dreigt te verdrinken of struikelt over stenen. Weten we dan niet meer wat we moeten zeggen?

Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt. Liefde is het antwoord. Liefde is altijd het antwoord. Liefde zal altijd het antwoord zijn. Al begrijp je iemand niet, antwoord met liefde. Al ben je het niet eens met iemand, antwoord met liefde.

De zon op mijn gezicht voelen
Voor mijn gevoel was ik afgelopen maanden aan het verdrinken. Ik zakte steeds verder weg in het drijfzand. Maar toen na maanden de mist wegtrok, zag ik dat ik aan het klimmen was. Ik was bijna op de top van de berg. Door alle valpartijen en struikel-momenten had ik niet door dat ik klom. Eenmaal boven op de top had ik een uitzicht van 360 graden. Daar voelde ik de zon op mijn gezicht. Ik werk nu aan mijn tweede gedichtenboek, blijf hier op de hoogte!

Post A Comment