Kunstenaar Jan Kroeze: ’Zonder rommel schilder ik niet’

Jan Kroeze wist al op zijn tiende dat hij schilder wilde worden, nu is hij bijna 70 en schildert hij nog steeds. Altijd met verf en meestal vrij abstract. Hij is een van de drie exposanten van de tentoonstelling ’Nazomeren’ in de Kop van WaZ.

Kroeze, een blij gezicht, leesbril om de hals, kan niet tegen een opgeruimd huis. Zijn atelier is ook alles behalve geordend. Het is er vooral heel erg vol. Overal staat of hangt iets. ,,Het moet een rommel zijn, anders kan ik niet werken’’, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. Op de grond staan tientallen verfpotten, penselen en kwasten, aan de boekenkast hangen ’lollige’ stukjes uit de krant en een klein zelfportret. Zijn schildersezel staat voor wat ooit een witte muur was. Nu zit de muur vol kleurrijke verfklieders. ,,Hier begint het.’’

Daar in zijn atelier op zolder begint bij Kroeze, die twintig jaar als psycholoog werkte, het creatieve proces. Soms uit dat proces zich in lezen, soms in dingen niet doen. ,,Ik kan uren voor het raam zitten en naar de auto’s kijken die langskomen. Soms doe ik dat wel dagenlang steeds een paar uur. Op een gegeven moment denk ik: ik moet iets doen. Dan gebeurt er iets, maar ik weet niet wat en ga ik aan de slag.’’

,,Op een schoon doek fladder ik eerst met wat verf. Meestal begin ik met een vlek. Die veeg ik uit met een mes of met een kwast.’’ Alsof die verfvlek de inspiratie laat stromen. ,,Het helpt me om iets los te maken. Met die klodder gebeurt er iets in mijn hoofd, maar God mag weten wat’’, lacht de geboren Hengeloër uitbundig.

De serie schilderijen die hij exposeert in de Kop van WaZ tonen een begrenzing. Twee kleurvlakken raken elkaar. De grensoverschrijdende kleurvakjes maken de kunstwerken speels. ,,Alles moet in tweeën. Het kan nooit één vlak zijn.’’ Als hij later door zijn persoonlijke archief van 700 schilderijen struint, komen de vlakken op ontelbare schilderwerken terug.

In zijn werk kunnen eilandjes herkend worden die een eigen weg gaan. ,,Mensen zijn als eilanden, zeg ik altijd. Je krijgt nooit echt contact met anderen’’, vertelt de kunstenaar, die zelf ook een beetje een eiland is. ,,Ik kom nu niet zo vaak buiten, ik ben veel aan het lezen: filosofie, wiskunde. Maar mensen zijn ook sociale dieren, we hebben anderen nodig’’, zegt Kroeze terwijl zijn vrouw Saskia de koffie inschenkt.


Bron: Dagblad Kennemerland, Mediahuis
Foto: Heleen Vink
Datum: September 2019

Post A Comment