Wij willen woorden van liefde zaaien

Uit ervaring weet ik (Marina) hoe noodzakelijk het is dat mensen zich gekend en geliefd voelen. Ik heb het zelf ervaren wat er gebeurt als dat mis gaat. Maar ik weet ook hoe het goed kan gaan. Daarom ben ik met ZoeteLiefde gestart.

We zoeken allemaal naar geluk en naar waardering. We verslinden zelfhulpboeken alsof het ijsjes zijn. Nederlanders zijn volgens onderzoek nog nooit zo gelukkig geweest als in 2019. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek. Toch komt het steeds vaker voor dat jonge mensen overspannen raken of met burn-out thuis op de bank zitten.

Onvrede in het paradijs
Geluksprofessor Ruut Veenhoven herkent die tegenstrijdigheid. “Ik zie het als onvrede in het paradijs: als je erg gelukkig bent, heb je ook meer te verliezen”, zegt hij bij Jinek. “We worden daardoor alerter op alles wat niet goed gaat. Veel media en actiegroepen zijn gefixeerd op ongenoegen en problemen. Daarom gaat er enorm veel aandacht uit naar alles wat fout is in de maatschappij. Dat leidt ertoe dat veel problemen worden opgelost, maar in de krant lees je meer over wat er mis is dan over wat er wél goed gaat.”

In 2016 gaf 43 procent van de Nederlanders (19 jaar en ouder) aan dat ze eenzaam zijn. 10 procent voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam (zie Volksgezondheid). Ook ouderen zijn vaak eenzaam. Volgens het Ouderenfonds is bijna de helft van de ouderen in Nederland eenzaam. Maar liefst 500.000 ouderen noemen zichzelf extreem eenzaam. Dat is slecht voor de gezondheid: de bloeddruk verhoogt, het stressniveau verhoogt en de kans op depressie vergroot.

Ziekmakend
Het Trimbos meldt dat bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen ooit te maken krijgt met depressie. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft burn-out klachten (zie Volksgezondheid). Door de ratrace van het leven, overal gezien willen worden en overal je prestaties moeten delen, zijn we soms even de weg kwijt. We leven ons leven online, bijna niet meer in het echte leven. Als je niet online leeft, lijkt het haast alsof je niet meer meetelt. Dan raak je in isolement.

Bij hoge mate van stress reageert het lichaam met hartkloppingen, hoofdpijn, pijnlijke spieren en prikkelbaarheid. Stress is letterlijk ziekmakend. Eenzaamheid is ziekmakend. Depressie is ziekmakend.

Liefde zaaien
Bij ZoeteLiefde willen we daarom woorden van liefde zaaien. We willen mensen laten weten dat ze er toe doen en dat ze er mogen zijn. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Maak een praatje met je buren, geef de cassière een complimentje, spreek liefdevolle woorden naar je partner. Houd vooral ook van jezelf.

Post A Comment