The Lion King: de film, de muziek, de wijsheid

We wachten al een hele tijd op The Lion King. Vandaag is ons geduldige wachten meer dan beloond. Als een van de eersten hebben we de film gezien.

We hebben popcorn gegeten toen Mufasa en Simba over het koninkrijk uitkeken. We hebben achter onze 3D-bril tranen laten stromen toen Mufasa het niet overleefde (‘The moment you knew was gonna happen‘). Maar we hebben vooral genoten van een klassieke Disney-film in een nieuw jasje dat nog steeds het vertrouwde gevoel van familie en verbinding weet te vangen. In de woorden van Mufasa: “Een echte koning kijkt niet naar wat hij kan nemen, maar naar wat hij kan geven.”

Moed en liefde
De life-action remake van de film uit 1994 lijkt haast wel een natuurdocumentaire. Zo goed is gebruik gemaakt van computertechniek. Vanaf de eerste minuten word je meegezogen in het nostalgische verhaal van Simba die zijn vader opvolgt als leeuwenkoning. Dat gaat gepaard met veel verdriet, maar vooral ook met heldhaftigheid, liefde en moed.

Soms worden de scènes wat uitgerekt. Bijvoorbeeld hoe we als kijker een van de manen van Simba helemaal volgen naar Rafiki. Of hoe een muis zich richting het hol van de leeuw, van Scar in dit geval, begeeft en net niet wordt opgegeten.

Ondanks dat is de film van regisseur Jon Favreau vooral een genot om naar te kijken. De sterrencast van stemmen (Seth Rogen, Donald Glover, Chiwetel Ejiofor) dragen daar aan bij. Naast een terugkerende rol van James Earl Jones als Mufasa, steelt Beyoncé de show als Nala.

De kracht van woorden in The Lion King
De kracht van woorden wordt duidelijk zichtbaar in de film. Het contrast tussen opbouwende woorden en afbrekende woorden, is het meest zichtbaar bij Mufasa en Scar. De broers kijken net even anders tegen zaken aan. Scar verdraait vaak opzettelijk woorden. Hij misleidt om er zelf beter van te worden. Hij gebruikt zijn woorden ook om te liegen tegen Simba over de dood van Mufasa.

Mufasa is de hoopzaaier. Zijn perspectief is positief en zijn woorden zijn dat ook. “Je bent vergeten wie je bent en je bent mij dus vergeten. Kijk in jezelf, Simba. Je bent meer dan wat je geworden bent”, zegt hij tegen Simba vanuit het hiernamaals. Of: “Moedig zijn betekent niet dat je op zoek gaat naar problemen.” Luister ook naar de woorden van Rafiki. Hij weet ook waar hij het over heeft: “Het verleden kan pijn doen. Maar je kan twee dingen doen: je kunt ervoor wegrennen of ervan leren.”

Soundtrack: de liefdesbrief aan Afrika
Beyoncé heeft het nieuwe lied ‘Spirit’ online gezet met bijbehorende clip. Tegen GMA zegt Queen B over soundtrack ‘The Gift’. “De soundtrack van The Lion King is een liefdesbrief aan Afrika. Ik wilde ervoor zorgen dat we het beste talent van Afrika zouden vinden. Ik wilde niet dat we mijn interpretatie zouden gebruiken. Ik wilde dat het authentiek is aan de schoonheid van de Afrikaanse muziek.” En dat is zeker gelukt. “Your destiny is comin’ close. Stand up and fight”, zingt ze in ‘Spirit’.

Niet alleen de soundtrack is een liefdesbrief aan Afrika, deze hele film is een liefdesbrief.

Foto: screenshot YouTube

Post A Comment