Tips ter preventie van burn-out

Je kan burn-out vergelijken met een blessure, vertelt psychologe Michelle van Dusseldorp. Je hebt tijd nodig om van de blessure te herstellen. Dat duurt soms maanden, soms zelfs jaren. Daarom is, naast een duurzaam herstel, preventie van burn-out ook zo belangrijk. Als je burn-out op tijd herkent, kan je dat veel donkere nachten besparen.

Hartkloppingen, hoofdpijn, lichamelijk opgebrand, geen energie. Het zijn de bekende symptomen én signalen van burn-out. Maar liefst 16% van de werknemers ervaart burn-out klachten. Eerder schreven we hoe je burn-out kunt verslaan. Tijdens een avond in Veenendaal sprak Michelle van Groundwork over de wortels aanpakken.

“Zie deze crisis als een kans om dingen aan te pakken en te leren. Het is aan jou om aan de wortels te gaan werken.” Dat kan je doen door te kijken naar situaties en mensen die je meer stress geven. Maar ook door eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf vragen te stellen. Kom je voor jezelf op? Hoe goed ben je in grenzen aangeven? Welke overtuigingen belemmeren je? Hoe eerlijker je naar jezelf durft te kijken, hoe beter.

Zie deze crisis als een kans om dingen aan te pakken en te leren

Burn-out lijkt een uitzichtloze situatie, maar je komt er sterker uit. Dat is absoluut een gegeven. Je moet jammer genoeg wel door die donkere tunnel. Voor de een is die tunnel donkerder dan voor de ander. Michelle deelde acht punten van preventie van burn-out.

 1. BECOME A HUMAN BEING
  Wees geen human doing, maar een human being. Vind ruimte in je ziel en in je leven die vrij is van ‘doen’. Het is belangrijker om gewoon te zijn. Durf stil te zijn.
 2. BE SMALL
  Vier het gemiddelde, zegt Michelle. Durf klein en bescheiden te zijn. We zijn allemaal mensen.
 3. DO WHAT YOU LIKE
  Het is belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. Ga op zoek naar dat plezier. Als je daarvoor stappen moet zetten, doe dat dan. Visie en een doel helpen je vooruit te kijken. Dan kan je verder kijken dan de donkere tunnel. Als je geniet van wat je doet, dan komt er vitaliteit vrij en dat is essentieel voor je herstel.
 4. DO IT HOW YOU LIKE
  Naast iets doen wat je leuk vindt, is het ook aan te raden om dat te doen op de manier die bij jou past. Zorg voor een goede regelruimte, zegt Michelle. Ze bedoelt dat je zelf verantwoordelijk bent voor je taken en je uren. Breng zelf de juiste balans aan. Wat werkt voor jou?
 5. LISTEN TO YOUR BODY
  Leer je lichaam te bevrienden. Je lichaam is geen tegenstander, maar je vriend. Leer je lichaam opnieuw kennen. Herken je grenzen en stop op tijd. Als je veel stress hebt, zit je lichaam vaak ook helemaal vast. Denk aan pijnlijke schouders, veel spierpijn, daardoor mogelijk zelfs hoofdpijn. Ook een aanrader is om dagelijks de spanning vijf keer los te laten.
 6. ENJOY THE PROCESS
  Spreekt voor zich, toch? Je mag ook genieten. Doe dat asjeblieft ook.
 7. FIND YOUR HOLLOW TREE
  Een holle boom is als een schuilplaats. Een veilige plek waar je kan uitrusten, bijtanken en weer op kracht kan komen. Zoek die holle boom in je leven. Dat kunnen goede vrienden zijn, bemoedigingen of een kerk. Het is bewezen dat mensen die voor een steile berg staan, de berg hoger inschatten als ze er alleen voor staan. Als je het samen doet, is de berg een stuk minder steil. Samen gaat het dus gemakkelijker.
 8. NURTURE YOUR SOUL
  Voed je ziel. Zorg voor jezelf.

Bevlogenheid is volgens Michelle een beschermde factor van burn-out. “Als je bevlogenheid hebt, beschermt het je van burn-out. Vitaliteit is je innerlijke vonk. Het geeft je een energieke binnenkant. Ervaar je geen bevlogenheid op je werk, dan moet je ergens anders je bevlogenheid zoeken.”

Wil je verder praten over burn-out? Stuur gerust een mailtje naar ons team: hello@zoeteliefde.com.

Post A Comment