Hoe je burn-out kunt verslaan: pak de wortels aan

Hartkloppingen, hoofdpijn, lichamelijk opgebrand, geen energie. Het zijn de bekende symptomen én signalen van burn-out. Maar liefst 16% van de werknemers ervaart burn-out klachten. Psychologe Michelle van Dusseldorp heeft onlangs in Veenendaal een avond gegeven met als thema: how to beat burn-out. Want ja, er is goed nieuws: burn-out is te verslaan.

Als je in een burn-out terecht komt, is het alsof de zon niet langer schijnt. Je ziet de stralen niet, je voelt ze niet op je huid. Je zicht is troebel geworden. Je kan rechts van links niet onderscheiden. Ga ik vooruit? Of achteruit? Jouw wereld staat stil, terwijl de rest van de wereld doorleeft. Zij liggen te zonnen op het strand, terwijl jij binnen ligt te slapen of op de bank voor je uit zit te staren.

In een avond gidst Michelle je op luchtige (en vooral ook humoristische) wijze langs de zware en vaak ook onbegrepen burn-out problematiek. “Iedereen kan in feite burn-out raken als je nagenoeg overbelast bent”, zegt de in Nieuw-Zeeland geboren Michelle. “Soms doet het leven teveel. Je ziel heeft tijd nodig om alles een plek te geven.”

Soms doet het leven teveel

Blessure
Ze vergelijkt burn-out met een blessure. Alleen is in dit geval geen spier van slag, maar je hele stress systeem is ontregeld. “Er komt niets meer uit je handen. Je hebt tijd nodig om van die blessure te herstellen. Eerst moet alle stress uit je lichaam.”

Mensen met burn-out voelen zich vaak onbegrepen door familie, vrienden en collega’s. Burn-out is fysiek, psychisch en geestelijk. Daardoor zie je niet altijd aan iemand dat die persoon ziek is. Vaak zie je een burn-out ook niet aankomen. “Iemand raakt heel geleidelijk in een burn-out”, verklaart Michelle. Ze benadrukt ook wat burn-out niet is. “Het is geen depressie, het is geen chronische vermoeidheid. Het is geen gebrek aan werkethiek en ook geen aanstelleritis. Je bent niet gek.”

Uitnodiging
Een zucht van verlichting en van herkenning gaat door Veenendaalse zaal. De bijna 1000 luisteraars zijn opgelucht. Burn-out mag dan een zwaar seizoen zijn, waarin alles op losse schroeven staat, toch ziet Michelle het ook als een uitnodiging. “Zie deze crisis als een kans om dingen aan te pakken en te leren. Het is aan jou om aan de wortels te gaan werken.”

Burn-out is geen gebrek aan werkethiek en het is ook geen aanstelleritis

Ze doelt op de belo’s. Oftewel de belemmerende overtuigingen. Welke overtuigingen zeg jij tegen jezelf? Het is tijd om die overtuigingen aan te pakken. Misschien zeg je wel tegen jezelf: ‘Ik mag geen nee zeggen, ik moet aardig gevonden worden, ik ben pas van waarde als ik iets doe’.

Als je dat altijd tegen jezelf zegt, ga je constant over je grenzen heen. Je leeft tegen je eigen natuur in. “Je hebt je eigen tempo genegeerd om een tempo aan te houden dat je niet bij kan houden.” Het is dus belangrijk om balans en evenwicht te vinden, om je lichaam te bevrienden en te weten hoeveel energie je hebt. “Ken je veerkracht, ken je prikkelbaarheid en manage ze goed.”

Acceptatie
Het belangrijkste om duurzaam te herstellen van een burn-out is misschien wel om te accepteren dat je in deze situatie zit. Om te accepteren dat het is zoals het is. En om te weten dat burn-out geen zwakte is en dat het niets is om je voor te schamen.

Lees hier ‘Tips ter preventie van burn-out’. Wil je verder praten over burn-out? Stuur gerust een mailtje naar ons team: hello@zoeteliefde.com.

5 Comments

 • Pearl

  Wat een fijn stuk, met weer leerzame feiten. Dank jullie wel! Ik zit momenteel in een burn-out en dit helpt dan een klein beetje 🙂

  • Marina

   Hi lieve Pearl! Blij dat dit stuk een beetje helpt en hopelijk perspectief biedt. Er is hoop, want er is genezing 🙂 Zorg goed voor jezelf. Liefs, Marina

 • Linda Klinkenberg

  Dank je wel! Mooie toevoeging dat een burn-out vergeleken wordt met een blessure. Herstel van het stress systeem kost tijd en therapie, maar genezing is er!

  • Marina

   Yes, amen mooie Linda!!! En je komt er sterker uit 🙂

 • Ellen

  Mooi stuk en ook fijn dat ze dit deelt…ik zit zelf in een zware burnout en heb me daar zeker in het begin heel erg voor geschaamd…nu word ik er langzaam wat meer open over. Het is idd echt heel erg fysiek ook en zo anders als chronisch vermoeid of depressief ja…en lijkt idd alsof de wereld doorgaat en jij stilstaat en faalt omdat dit is gebeurd. Goede hulp helpt me enorm! En ik voel me door alles heen gelukkig door God erg gedragen. Voor alles is een seizoen zegt prediker en dit seizoen is nu dat van mijn burnout.

Post A Comment