Fotograaf David LaChapelle vindt het moeilijk om hoopvol te zijn

Fotograaf David LaChapelle wil zijn publiek raken, schrijft Het Parool. Hij wil plezier en hoop schenken. “Het is moeilijk in deze tijd hoopvol te zijn. Nihilisme en cynisme stemmen de wereld bitter. En iedereen oordeelt maar over elkaar. Maar wat weten we nou echt?”

LaChapelle is vooral bekend met zijn provocerende portretten van beroemdheden. Denk aan Madonna, Leonardo DiCaprio, Hilary Clinton, Whitney Houston en Mohammed Ali. Nu is zijn boek ‘Act of Nature‘ uitgekomen en opent hij een derde solo-expositie in de hoofdstad.

Ik streef ernaar met mijn foto’s mensen direct aan te spreken

“Ik streef ernaar met mijn foto’s mensen direct aan te spreken. Net als muziek dat doet. Het moet meteen binnenkomen, zonder enige omweg. Rechtstreeks het hart in. Kunst die eerst uitgelegd moet worden, is aan mij niet besteed. Het moet zijn als de liefde: je voelt je aangetrokken, maar weet eigenlijk niet meteen waarom.”

View this post on Instagram

——————————————————————————————Michael Joseph Jackson——————— —————————1958-2009——————————Like a perfect flower That is just beyond your reach Gone too soon Born to amuse, to inspire, to delight Here one day Gone one night Like a sunset Dying with the rising of the moon Gone too soon Gone too soon ————————EASTER SUNDAY———————— —————What does Easter mean to you————— ———————Dying to the old self———————— —————— Being born into the new——————— —————What does Easter mean to you?———— • • • Photo ©️David Lachapelle 2018 . . . Untitled photograph shown above is a preview of upcoming series. (image cropped for instagram)

A post shared by David LaChapelle (@david_lachapelle) on

Voor hem is het moeilijk om hoopvol te blijven, zegt hij tegen de Amsterdamse krant. Ik begrijp dat wel. We staan tegenwoordig als eerste klaar om een oordeel te hebben, maar we kijken niet naar ons eigen leven. Om zijn punt te beargumenteren laat hij het portret van Kim Kardashian en Kanye West zien. Het portret heet ‘Mary Magdalene Receives the Holy Spirit.

“Heb je de commentaren weleens gelezen over Kim op sociale media? Natuurlijk – ze is commercieel en ze weet zichzelf goed te verkopen, maar is dat een reden om iemand naar de hel te wensen? Ik vond het mooi haar als Maria aan de wereld te laten zien, als een moeder en een sterke vrouw waarover ook altijd de meningen divers zijn – van heilige tot prostituee.”

“Ik droom er altijd van om te fotograferen wat niet te fotograferen is. De weg ernaar toe maakt mij niet uit. Ik werk digitaal en analoog. Met kleine negatieven, maar ook met computers. De methodiek vindt eigenlijk intuïtief plaats. Er zijn allerlei redenen om een foto op een bepaalde manier te maken, en pas achteraf begrijp ik waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, al weet ik het soms ook achteraf niet.”

Foto: screenshot

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.