Lessen uit het klooster: ‘Ontdek je bewegende rustplaats’

In de gangen van de Abdij van Berne kom ik Norbertijn Joost Jansen tegen. “U werkt bij Berne Media toch?”, vraag ik hem. De middag ervoor zag ik hem zitten in het kantoor. Hij reageert: “Jazeker, ik ben de directeur. Wat is je vraag?” Ik vertel hem over ZoeteLiefde en vraag of ik hem een paar vragen mag stellen. Hij reageert enthousiast. Dus loop ik om 11 uur zijn kantoor binnen met een kopje groene thee.

Ik zeg hem dat ik graag verhalen wil schrijven over ‘Lessen uit het klooster’. Dat idee staat pater Jansen zichtbaar aan, want hij krijgt een glimlach op zijn gezicht. “Volgens mij bent u de juiste persoon voor het gesprek.” Bescheiden reageert hij met: “Dat is afwachten.” Hij komt achter zijn bureau vandaan en gaat schuin tegenover mij zitten. Met een gezicht vol vreugde beginnen we te praten over de stilte.

Je gedachtes komen tot rust in de stilte

Pater Jansen (72) zit al sinds zijn negentiende in het klooster. Sinds 1991 woont hij in de Abdij van Berne. De Norbertijnen staan, binnen een samenleving waarin veel mensen los staan van elkaar, voor geloof en verbondenheid, voor eerlijke verhoudingen tussen mensen en oprechte waardering voor wie iemand is. Tegen het groeiende individualisme en de onverschilligheid willen zij een tegenwicht vormen waar mensen worden bemoedigd en waar zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar worden gevoed en ontwikkeld.

Bewegende rustplaats
Laatst hoorde ik de quote ‘In de stilte kom je dichterbij je bestemming’. Het is de start van een gesprek over de stilte. “Voor mij is stilte een weg. Een rustplaats. Het is een bewegende rustplaats. Want ik draag die met mij mee. Naar die rustplaats kan ik altijd terugkeren. Waar ik ook ben.”

Jansen stelt zichzelf de vraag die ik hem graag wil stellen: hoe kom je tot de ontdekking wat die rustplaats is? “Door toe te laten dat er van je gehouden wordt. Ik geloof dat God van mij houdt. Dat bedoel ik niet zweverig”, benadrukt hij. “Het is een ervaring en om die ervaring relevant te laten zijn, moet je die operationeel maken. Met operationeel bedoel ik: mijn staan naar mensen toe. En je te laten verwonderen door wat er op je pad komt. Zoals jij met thee mijn kantoor binnen wandelde.”

ZoeteLiefde Abdij van Berne

Hectiek
Ik vertel dat ik me in de hectiek van de dag laat meeslepen. Dat ik ruis ervaar, zowel online als offline en dat ik behoefte heb aan die rustplaats. “In de hectiek weet je waar het eigenlijk om gaat. Ook al laat je je weleens meeslepen met de hectiek. Dan kies je ervoor om terug te keren naar jezelf of naar je kern.”

Jansen noemt sociale media de ‘ziekte van onze tijd’. “Als je niet aan sociale media beantwoordt, moet je stevig in je schoenen staan om er geen complex van te krijgen.” Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, maakt hij duidelijk. “Bij vrouwen gaat het vaak over uiterlijk, bij mannen speelt het eerder op prestaties.”

Praktisch
“Maar hoe kunnen we dan vasthouden aan die ‘bewegende rustplaats’?”, vraag ik. Jansen maakt het zeer praktisch. Zijn advies: neem iedere dag een kwartier of spreek een aantal minuten met jezelf af. “Maar als je een kwartier kiest, maak er dan geen 14 minuten of 8 minuten van”, zegt hij. Spreek ook een plek af in huis, ga rustig zitten. Neem een zin van een spirituele auteur of uit de Bijbel. Steek misschien een kaars aan. Je moet het visualiseren, richt je plek in. “Doe het niet in je luie stoel”, roept hij als schoolmeester op.

Dieper dan je gedachtes is de stilte

“Je dag wordt er anders door. Het beïnvloed je staan. Vecht niet tegen gedachtes die je hebt, maar laat gedachtes voor wat ze zijn en laat ze wegebben. Je gedachtes komen tot rust in de stilte. Dieper dan je gedachtes is de stilte. Dan kom je op die rustplaats.”

Training
En, ja, dat gaat niet van de ene op de andere dag. Daar moet je voor trainen. Maar als ik naar de blijdschap van Jansen kijk, zie ik dat het het meer dan waard is. Hij leeft in het heden. Hij laat zich verwonderen door wat op zijn pad komt. Hij laat zich gerust even onderbreken voor een ontmoeting. Hij leeft vanuit een diepe rust. Ik vind dat bewonderenswaardig. En ja, pater Jansen was inderdaad de juiste man voor dit bijzondere gesprek.

Lees ook onze andere ‘Lessen uit het klooster’:

2 Comments

 • Sara

  Wat een gave ontmoeting Marina.
  Het inspireert mij, des te meer omdat ik bezig ben een stiltedag te organiseren voor de kerk waar ik bij hoor.
  Dank! En zegen van Boven bij het trainen en bij het genieten in/van de stilte 🙏🏼💗

  • Marina

   Wat mooi om te horen Sara!! Ben heel benieuwd naar je stiltedag!! Veel liefs

Post A Comment