Lessen uit het klooster: ‘In de stilte kom je tot je bestemming’

Met bomen praten of naar yoga. Misschien wel een lange strandwandeling maken of juist een wandeling door groene weiden. Het zijn allemaal manieren om de stilte op te zoeken, om rust te vinden in onze snelle en gehaaste maatschappij. Met bomen praten is niet helemaal mijn ding en yoga eigenlijk ook niet. In het kader van: ‘In de stilte kom je tot je bestemming’ ben ik een aantal dagen in de Abdij van Berne.

Mijn kamer is sober met een tafel, een bank en een bed (en, gelukkig, een eigen badkamer). Vooral de grote mooie ramen die uitkijken op de tuin zijn prachtig. Je hoort tientallen vogels fluiten. Ieder uur en ieder half uur hoor je de kerkklokken van de abdij. Het is vredig.

Ik houd van de stilte. De laatste tijd ben ik overweldigd door al het geluid in mijn leven, zowel online als offline. Alsof we online altijd moeten laten zien hoe geweldig ons leven is. En offline moeten we goed gekleed voor de dag komen met een glimlach. Ieder mens kent gebrokenheid, ieder mens kent pijn. Maar er lijkt steeds minder tijd en aandacht voor.Stilte ZoeteLiefde

Tijd en aandacht
Hier is die tijd en aandacht er wel. Hier is alle tijd. Juist door het duidelijke ritme van de dag met naast de drie maaltijden tijd voor diensten en overdenkingen. Momenten om na te denken over het leven en wat ik echt belangrijk vind. Waar gaat mijn hart van zingen?

Hier is alle aandacht. Je hart heeft aandacht nodig. Soms ga je door stormachtige seizoenen, dan is het belangrijk om je hart te bewaken, om voor je hart te zorgen. Dat is wat ik nu doe. Ik neem tijd voor mezelf. Gewoon zoals ik ben.

Ik praat dan niet tegen bomen, maar ik praat wel tegen mijn hart. Ik zeg tegen mezelf: ‘ik ben goed genoeg, je doet het goed, je bent mooi, het is okay om te falen’. Die woorden herhaal ik, herhaal ik, herhaal ik. Want alleen zo kan je iets nieuws op je hart schrijven. Alleen zo kan je jezelf  opnieuw programmeren.

Bewegende rustplaats
Joost Jansen is Norbertijn in de Abdij van Berne. Hij is ook de directeur van Berne Media. In zijn kantoor spreek ik hem over de stilte. “Voor mij is stilte een weg. Een rustplaats. Het is een bewegende rustplaats. Want ik draag die met mij mee. Naar die rustplaats kan ik altijd terugkeren. Waar ik ook ben.” In het volgende verhaal vertelt pater Jansen hoe je die bewegende rustplaats kunt ontdekken.

Lees ook onze andere ‘Lessen uit het klooster’:

Post A Comment