Brené Brown: ‘Je kunt niet dapper zijn zonder kwetsbaarheid’

Brené Brown. Iedereen kent haar waarschijnlijk van haar Ted-talk. Ze is auteur van verschillende boeken en doet voor The University of Houston onderzoek naar moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. In een nieuwe Netflix-special deelt ze in een uur en zestien minuten over wat er nodig is om moed boven comfort te stellen in een cultuur die wordt gedefinieerd door schaarste, angst en onzekerheid.

Ik ben zo iemand die geen Netflix abonnement heeft, maar voor deze special heb ik dat vanavond afgesloten en in een adem Brené’s speech bekeken en aantekeningen gemaakt. ‘The Call to Courage‘ is eerlijk, hartstikke eerlijk. En daardoor confronterend, maar ook herkenbaar.

Het is prachtig hoe de auteur van onder andere ‘De moed van imperfectie’ en ‘De kracht van kwetsbaarheid’ vertelt over haar relatie met haar man, hoe man en vrouw anders communiceren en hoe we vaak niet kwetsbaar durven zijn. Maar het is juist die kwetsbaarheid die ons dichter naar elkaar toe brengt. Dat geldt voor iedere relatie. We verlangen allemaal naar liefde en geliefd te zijn, maar als we niet werkelijk gezien worden, zullen we ons nooit geliefd voelen. Als we kwetsbaar zijn, laten we ons hart zien. En als we ons hart laten zien, zullen mensen van ons houden om wie we zijn. To love is to be vulnerable.

Je kunt niet dapper zijn zonder kwetsbaarheid

Er zijn zoveel takeaways uit haar speech te halen. Maar ik beperk me tot drie lessen die ze leerde na haar ‘God-moment met Theodore Roosevelt’. Ze vertelt hoe haar Ted-talk tot stand is gekomen, wat alle publiciteit teweegbracht in haar leven en hoe ze omging met negatieve reacties. Als ze zich onderdompelt in Downtown Abbey om maar niet de hatelijke reacties te lezen, stuit ze via via op een speech van Roosevelt uit 1910. Daarin heeft hij het over The Man in the Arena:

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly.”

Deze drie lessen leerde Brené van bovenstaande quote:

1. De arena
“Ik ga de arena in: ik ga een dapper leven leiden, ik laat me zien, ik neem risico’s. Uit mijn data en onderzoek blijkt sowieso dat je dapper bent, dat je de arena ingaat en dat je zult vallen en falen en je hart wordt gebroken. Your ass will get kicked. Daarom kies ik er iedere dag voor om moedig te zijn. Ik zeg iedere ochtend tegen mezelf: vandaag kies ik moed boven comfort. Want dat je gaat falen als je dapper bent is een feit.”

You can’t have love, belonging, and joy without being seen, without vulnerability

2. Kwetsbaarheid
“De quote omvatte alles wat ik wist over kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid gaat niet om winnen of verliezen. Het gaat om de moed om er te zijn als je de uitkomst niet kunt beheersen. We hebben duizenden mensen gevraagd: Wat betekent kwetsbaarheid voor jou? Dit waren enkele antwoorden: Om als eerste ‘ik hou van jou’ te zeggen, een eerste date na mijn scheiding, zwanger zijn na een miskraam, iemand ontslaan. Kwetsbaarheid is geen zwakte. Het is onze meest acurate manier om moed te meten. Als onderzoeker meet ik hoe dapper je bent door te kijken hoe kwetsbaar je durft te zijn.”

3. Feedback
“Als je niet in de arena staat en niet af en toe een pak slaag krijgt omdat je dapper bent, dan ben ik niet geinteresseerd in je feedback over mijn werk. Punt uit. Er is een stadion vol met miljoenen stoelen, waar mensen op zitten die nooit een stap zetten in de arena. Ze zijn nooit kwetsbaar, maar ze maken er een fulltime baan van om kritiek te uiten, te oordelen en hatelijke dingen te zeggen. Het is tijd om te stoppen om dat te analyseren, te ontleden en die woorden dicht bij je hart te dragen. We moeten die woorden laten vallen op de grond. Pak die pijnlijke dingen niet op. Stap er gewoon overheen en ga door. Neem geen feedback en kritiek aan van mensen die niet dapper zijn met hun leven. Het vernietigt je alleen maar.”

Er is zoveel meer moois om te delen, maar het is zonde om alles weg te geven. Dus vooral nu Netflix checken! En hieronder nog even haar bekende Ted-talk.

 

Post A Comment