Van Atlas naar Arabië

TV-RECENSIE

Als mensen en reizen samenkomen op televisie, dan zijn wij erg blij. Via het beeldscherm van onze laptop ontdekken we een nieuwe wereld, we ontdekken nieuwe culturen. Niets is fascinerender dan dat. Voor ons tenminste. 

Bij het programma ‘Van Atlas naar Arabië’ (EO) komen de liefde voor mensen en reizen samen. Het zijn meer mini reisdocumentaires. Iedere aflevering is weer een pareltje. Kefah Allush (1969), Palestijnse roots, maar opgegroeid in Nederland, dringt steeds dieper door in de Arabische wereld. Zijn zoektocht naar vergeten volken en verhalen brengt hem in dit seizoen aan de randen van het Midden-Oosten en in de uithoeken van Noord-Afrika. Van het Atlas-gebergte in Marokko tot het hart van de Arabische wereld: Saudi-Arabië.

Van Atlas naar Arabie ZoeteLiefde

Ondanks dat Kefah al bijna vijftig jaar thuis is in Nederland, fascineert de Arabische wereld hem nog altijd. “Een wereld die bijna elke dag in het nieuws is met beelden van chaos en geweld”, zegt hij in de opening van iedere aflevering. “Je zou bijna vergeten dat achter al die beelden hele gewone mensen schuilgaan.”

Schitterend
Het is prachtig hoe Kefah ons mee neemt in de Arabische wereld. De ontmoetingen zijn puur en oprecht. De mensen zijn schitterend. Kefah is geïnteresseerd in mensen, stelt rustig vragen en durft op correcte wijze kritisch te zijn.

In het uiterste zuiden van Egypte bezoekt Kefah bijvoorbeeld de roemrijke Nubiërs. Langs de vruchtbare oevers van de Nijl stichtte dit volk ooit een van de oudste koninkrijken van Afrika. In recentere tijden werden veel Nubiërs, door de bouw van een immense dam, gescheiden van het water. Kefah ziet dat dit eeuwenoude volk, bij wie de Nijl als het ware door hun aderen stroomt, blijft zoeken naar manieren om verbonden te blijven met hun levensader.

Vol schoonheid
Naast de mooie verhalen, is het camerawerk fantastisch. Echt vol schoonheid met oog voor details, voor het gewone. Vooral de close-ups van mensen zijn prachtig, bijna cinematografisch. Het goede camerawerk aangevuld met de oprecht geïnteresseerde Kefah maakt dit een heerlijke serie om voor thuis te blijven of om gewoon ’s avonds op de bank (vooruit) te kijken.

Foto’s: EO

Post A Comment