Hoe intiem was het intieme gesprek met Michelle Obama?

Soms kom je een ruimte binnen en dan voel je gewoon: hey, hier gaat iets gebeuren. Het is niet in woorden uit te drukken, maar je weet dat er iets staat te gebeuren. Een bepaalde verwachting hangt in de ruimte. Zo was het toen ik de Ziggo Dome woensdagavond in liep met twee lieve vriendinnen. We voelden het alle drie. And we were ready for whatever it was.

We waren bij An Intimate Conversation with Michelle Obama over haar boek ‘Becoming’. En yes, intiem was het zeker. Maar daarover later meer.

Eerst even naar dit bijzondere moment in de geschiedenis. Michelle Obama is the first black First Lady. Alleen dat is al supercool. En nou is ze ook nog eens een vrouw met klasse, met toewijding en vol liefde. Op mijn iPhone heb ik voor m’n leven aantekeningen gemaakt van alles dat ze zei, maar ik kon het niet bijhouden: zoveel goud.

Onze hoogtepunten van de avond

Michelle’s opkomst: De sfeer in de zaal was electric. Alsof iedereen wist: dit is geschiedenis. We hoorden eerst haar stem: “Hey Amsterdam, I have one question for all of you tonight: Who are you becoming?” Dat was zo kicken. Toen ze opkwam, classy zoals altijd, was het alsof we haar al kenden.

Haar tijdloze wijsheid: “Geloof dat je verhaal waarde heeft. We moeten ons verhaal vertellen. Tegen onszelf, maar ook tegen onze kinderen. Durf kwetsbaar te zijn. Zo vind je je stem en worden we steeds meer. Dit gaat niet over Michelle Obama, dit gaat over ons allemaal. Wees moedig en hoopvol, own je verhaal voor de volgende generatie. Samen kunnen we dit doen!”

Dit gaat niet over Michelle Obama, dit gaat over ons allemaal

De eerlijke anekdotes: Ze vertelde bijvoorbeeld dat zwarte vrouwen vaak onderschat worden, het raakte me. Michelle is zelf heel vaak onderschat, maar in plaats van dat het haar vlam dimde, is ze juist sterker gaan schijnen. Ze zegt: “Ik denk dat ik geboren was met die vlam. Ik was altijd een competitief kind. Mijn ouders hebben de vlam niet proberen te doven. Gelukkig. Ons, zwarte vrouwen, wordt gezegd: praat niet te hard, droom niet te groot. Ik had het geluk dat ik ouders had die die vlam in mij aanwakkerden.” Laten we vooral wel groot dromen, is haar pleidooi.

Hoe intiem was het nou eigenlijk?

De Ziggo was tot de nok gevuld. Twintig duizend stoelen bezet met mensen met allerlei achtergronden. Ondanks de grote diversiteit en de gigantische zaal, was het zeker intiem. Intimiteit zit namelijk niet in de grootte van de ruimte. Intimiteit creëer je door jezelf te zijn, door authentiek te zijn, door kwetsbaar te durven zijn. Michelle weet dat. Zij is on stage en off stage dezelfde persoon.

De verhalen die zij deelde waren zo real, iedereen voelt het wanneer iemand echt is. Die echtheid maakte het intiem. Ze durfde zichzelf te laten zien, ze deelde persoonlijke verhalen over strijd in haar huwelijk, over moeite met kinderen krijgen, over opgroeien in de South Side van Chicago. Daarnaast was ze ook grappig, als ze haar man Barack nadoet bijvoorbeeld.

Die echtheid en de kwetsbaarheid is de aantrekkingskracht. Dat maakte het intiem. En ieder mens heeft daar behoefte aan, dat heeft Michelle met deze booktour keer op keer weer duidelijk gemaakt.

Foto: screenshot

Post A Comment