Op weg naar Michelle Obama… ‘Waarde’

BECOMING MICHELLE OBAMA

Volgende week woensdag zijn we er: als Michelle Obama neerstrijkt in de Amsterdamse Ziggo Dome. Als ze haar verhaal vertelt hoe ze de vrouw is geworden die ze nu is. Als ze vertelt hoe ze nog altijd evolueert naar de vrouw zoals ze gemaakt is.

Wij kunnen nu al bijna niet wachten. En toch duurt het nog eventjes. Nog flink wat dagen om stil te staan bij BECOMING. Wat is ons verhaal? Wie worden wij? Zijn we blij met de vrouw die we zijn?

Reflectie
Komende dagen lichten we verschillende quotes uit het book van Mrs. Obama. En geven we een eerlijke reflectie daarop. Vandaag: ‘waarde’. Michelle schrijft: “Even when it’s not pretty or perfect. Even when it’s more real than you want it to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.”

Je verhaal is wat je hebt en wat je altijd bij je draagt

Iedereen heeft een verhaal. Ieder mens heeft waarde. Maar we koppelen de waarde niet altijd aan ons eigen verhaal. We vinden verhalen van anderen interessant en inspirerend. Maar ons eigen verhaal heeft niet zo veel impact. We stoppen ons verhaal weg. We vinden ons verhaal niet relevant genoeg. We delen ons verhaal niet.

En dat is zonde. Het is een gemis voor de mensen om ons heen. Het is een gemis voor jezelf.

Mijn verhaal
Heel lang heb ik mijn verhaal niet gedeeld. Ik dacht dat mijn verhaal er niet toedeed. Precies zoals ik hierboven beschreef. Ik was altijd alleen maar ziek, wat kan ik dan toevoegen aan de wereld met mijn verhaal? Ik schaamde me voor mijn ziekte, waarom zou iemand dan naar mij willen luisteren?

Als we teruggaan naar de woorden die Michelle in de Preface schrijft, dan zegt ze dat zelfs wanneer het niet perfect of mooi is, zelfs als je verhaal echter is dan je wilt. Zelfs dan heeft je verhaal waarde. Ik zou willen zeggen: juist daarom heeft je verhaal waarde. Juist omdat wij ons in je verhaal kunnen herkennen, heeft het waarde.

Eigendom
Je mag je verhaal ownen. Je draagt het tenslotte je hele leven met je mee. Je hoeft je verhaal niet onder stoelen of banken te schuiven. Of zoals ik lang probeerde: om mijn verhaal (en mezelf) achter het behang te plakken. Nee, dat hoeft allemaal niet. Wees trots op waar je vandaan komt, al was het niet perfect, al was het niet altijd mooi. Ieder mens gaat door moeilijke momenten, ieder mens heeft het soms zwaar. Jouw verhaal heeft waarde!

“Je verhaal is wat je hebt en wat je altijd bij je draagt. Maak het je eigendom.”

Lees ook onze andere reflecties uit Becoming van Michelle Obama:

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.