Op weg naar Michelle Obama… ‘Falen’

BECOMING MICHELLE OBAMA

Volgende week woensdag zijn we er: als Michelle Obama neerstrijkt in de Amsterdamse Ziggo Dome. Als ze haar verhaal vertelt hoe ze de vrouw is geworden die ze nu is. Als ze vertelt hoe ze nog altijd evolueert naar de vrouw zoals ze gemaakt is.

Wij kunnen nu al bijna niet wachten. En toch duurt het nog eventjes. Nog flink wat dagen om stil te staan bij BECOMING. Wat is ons verhaal? Wie worden wij? Zijn we blij met de vrouw die we zijn?

Reflectie
Komende dagen lichten we verschillende quotes uit het book van Mrs. Obama. En geven we een eerlijke reflectie daarop. Vandaag: ‘falen’. Michelle schrijft: “Failure is a feeling long before it becomes an actual result. It’s vulnerability that breeds with self-doubt, and then is escalated, often deliberately, by fear.”

Oftewel: “Falen is een gevoel lang voordat het een echt resultaat is. Het is een kwetsbaarheid die voortkomt uit twijfel aan jezelf en vervolgens, vaak met opzet, escaleert door angst.”

Falen is oké
In een restaurantje in Voorthuizen sprak ik in de zomer van vorig jaar Eline Hoogenboom. We bespraken alle ins & outs van haar boek ‘#Not so perfect – durf te falen‘. Zij wil een beweging creëren die laat zien dat het oké is om te falen. “Niet om falen te verheerlijken, maar juist om weer terug te gaan naar het punt waarop we genade nodig hebben”, zegt ze.

Falen is een gevoel lang voordat het een echt resultaat is

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik tegen haar zei dat ik falen niet als een big deal zag. Ik noemde het ook nooit falen, ik zou het eerder omschrijven als een springplank. Iets loopt anders dan gepland, maar dan is het nog geen falen. Voor mij was het altijd een springplank om iets beter te doen, om er van te leren, het stof van je knieën af te vegen en weer verder te gaan.

Getackled
We zitten nu in het voorjaar van 2019 en nu sta ik er anders in. Falen is in dit jaar heel dichtbij gekomen. Falen is in mijn leven gekropen en heeft me getackeld. In het leven falen we allemaal. Iedereen kent het gevoel dat je aan jezelf twijfelt: Heb ik het wel goed gedaan? Had ik niet beter? Ligt het aan mij?

Als we terug gaan naar de woorden van Michelle, dan zegt zij dat falen eerst een gevoel is voordat het een resultaat wordt. Je begint aan jezelf te twijfelen. Kan ik het wel aan? Misschien kan ik dit helemaal niet? Is het teveel? Falen escaleert door angst. We worden door onze twijfel bang. Als we bang worden, presteren we niet op ons best. Als we bang worden, geven we de zelftwijfel ruimte om wortel te schieten.

Tekst gaat verder onder video

“Wees niet bang om te falen”, zegt Michelle. “Want vaak houdt dat ons als vrouwen tegen. We denken dat we perfect moeten zijn. We denken dat wij niet mogen struikelen. De enige manier hoe je succesvol wordt in het leven is door falen. De enige manier hoe je leert is door te falen. Het is niet het falen, het is wat je doet na het falen.”

De enige manier hoe je succesvol wordt in het leven is door falen

En dan zijn we terug bij hoe ik over falen dacht in de zomer van 2018. Falen is een springplank. We kunnen het niet altijd bij het rechte eind hebben. Soms maken we een vergissing. Maar dat is niet het einde van de wereld. Leer van dat moment, stof je jezelf af en doe het de volgende keer beter.

Aan jou de keus
Wat doe je met het falen, vraagt Michelle. “Laat je het je van binnenuit opeten? Maak je je zorgen? Stop je ermee? Of ga je door het falen een stap verder? Durf je uit je comfort zone te stappen?” De keus is aan jou!

Lees ook onze andere reflecties uit Becoming van Michelle Obama:

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.