Hoe sluiten we de kloof tussen gekleurde en blanke vrouwen?

“Jullie weten allemaal dat we een probleem hebben met gekleurde vrouwen in de ene hoek en blanke vrouwen in de andere hoek. Hoe sluiten we de kloof? Hoe lossen we de kloof op?” Het zijn woorden en vragen van Jada Pinket Smith.

Zij heeft drie vrouwen met verschillende achtergronden uitgenodigd om met elkaar – eerlijk – het gesprek aan te gaan over het concept van wit zijn, over vooroordelen en hoe dit de verhoudingen tussen blanke vrouwen en vrouwen van kleur beïnvloedt. Dit is Red Table Talk.

Geen vrouw is vrij totdat alle vrouwen vrij zijn

Misschien vraag je je af waarom het zo belangrijk is om een gesprek als deze te voeren. “Geen vrouw is vrij totdat alle vrouwen vrij zijn”, quote Smith de dichter en activist Audre Lorde. “I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own.”

De laatste tijd denk ik veel na over white privilege en over ras. Ik heb er gesprekken over met vrienden. Mijn vriendengroep bestaat uit een mengelmoes van vrienden met verschillende achtergronden. Zelf ben ik ook gemixt: blanke vader, gekleurde moeder. Mijn huidskleur is erg blank dus onbewust heb ik ook de voordelen van white privilege. Lang had ik dat eerlijk gezegd niet door. Ik had niet door dat mensen met kleur in supermarkten anders behandeld werden. Misschien ook wel wat naïef van mij.

Met elkaar – eerlijk – hierover praten is zo nodig

Totdat ik een keer met een vriendin uit Indonesië en een vriendin met Ghanese roots een supermarkt in Leiden binnenstapte. We gingen alleen een flesje water halen. Dus ik stapte flink door de supermarkt. Maar mijn vriendinnen stonden nog bij de ingang. “Neem een mandje!” Een mandje? Hoezo, we halen toch alleen water? Ik stond er niet bij stil dat beveiliging mogelijk denkt dat zij iets zouden stelen zonder mandje.

Het zijn van die gewone momenten voor blanken, die niet gewoon zijn voor mensen met kleur. Als blanke vrouw is het belangrijk dat ik mijn mond open doe, dat ik signaleer dat redacties enkel wit zijn en dat ik er iets van zeg.

Dit gesprek dat door Jada Pinket Smith geleid wordt, geeft meer inzicht in het onderwerp. Dit onderwerp bespreken is moeilijk, het is gevoelig, maar het is zo nodig!

Unpacking White Privilege and Prejudice

Three women from diverse backgrounds join the Red Table to discuss the concept of white privilege, and how it affects the relationships between white women and women of color.

Geplaatst door Red Table Talk op Donderdag 14 februari 2019

Post A Comment