Waarom je woorden kracht hebben (en dit is de kracht van ze)

Ik had de groep net een opdracht gegeven om na te denken over je persoonlijke woordgebruik. En vooral ook: wat denk je over jezelf? Ik vroeg ze daar eerlijk over na te denken. Ik zei ze dat ze hier, in deze workshop ruimte, geen schaamte hoefde te hebben. Hier mogen ze zijn wie ze zijn. Hier hoeven ze geen maskers op te zetten. Leg je masker maar af, zei ik. Laat je masker bij de deur.

Op papier hebben de vrouwen ijverig geschreven. Ze bleven maar schrijven. Ze konden niet stoppen. Hun hart stond plotseling op dat papier. En dat was confronterend. Om te zien wat je denkt, om te lezen wat je denkt, dat steekt. Woorden kunnen namelijk steken. Woorden kunnen je terugbrengen naar een moment van pijn, van verdriet, van afwijzing. Woorden kunnen aan je blijven kleven, als je niet oppast. Soms blijven die woorden zolang kleven dat je volwassen bent en dat je door de woorden nog steeds gevangen bent.

Haar woorden vlogen uit haar mond, haar tranen stroomden over haar wangen

Zij las haar woorden hardop voor. Zonder schaamte sprak ze de woorden zorgvuldig uit. Even niet denken aan wat anderen wel of niet van je vinden. Even alleen aan jezelf denken. Dat is nodig in onze vluchtige maatschappij. Even stilstaan bij de waarheid waar je al jaren in geloofd. Even voor jezelf zorgen.

Haar woorden vlogen uit haar mond, haar tranen stroomden over haar wangen. Twijfelend over schoonheid, twijfelend over identiteit. Het waren tranen van genezing. Die woorden die ooit zoveel pijn deden, zijn nu omgezet naar woorden van leven. Woorden die jezelf opbouwt; niet langer afbreekt.

Samen kunnen we de woorden ombuigen voor het goede

Woorden hebben gigantisch veel kracht. Dit is de kracht van je woorden. Samen kunnen we de woorden ombuigen voor het goede. Dan steken woorden niet meer, maar troosten ze. Daar gaan we samen me aan de slag in de workshop ‘De Dynamiek van Woorden‘. Het is erg de moeite waard om even pas op de plaats te nemen en na te denken over dynamisch woordgebruik en waarom dat zo nodig is in onze wereld.

ZoeteLiefde geeft naast deze workshop ook een workshop over ‘De Kunst van Luisteren‘ en we geven lezingen over de thema’s ‘Sterk zijn als je zwak bent’ en ‘Je woorden hebben kracht’.

Meer weten? Check alle info hier!

Post A Comment

ZoeteLiefde was op weg naar Becoming Michelle Obama. Lees hier hoe intiem het was in de Ziggo!