‘Laten we het er maar niet over hebben. Ik ga het er tóch over hebben’

BOEKRECENSIE

Laten we Het er maar niet Over hebben
Akwasi, ambo|Anthos, 133 Blz. € 15

We omzeilen in het leven van alles. We geven ‘veilige’ antwoorden, we gaan conflict uit de weg, we omzeilen problemen. Akwasi, artiest en performer, wil het er tóch over hebben. “Of het nu gaat om je haar of je hoofddeksel, je taal of je Nederlands, je kleur, je houding, je verzwegen geschiedenis.” En dat vinden wij een goed idee. Laten we het er beslist over hebben!

Het Boek

Het boek van Akwasi (1988) is een paperback van 133 pagina’s. Er is geen inhoud. We duiken meteen het diepe in met het gedicht ‘Voicemail’. Het vijfde gedicht ‘Vrijdag 1 december 1995’ slaat gelijk in als een bom. “Jij hoeft je straks niet te schminken hè Akwasi, jij bent al kankerzwart”, krijgt hij in het klaslokaal te horen rond Sinterklaas.

Zoek de balans van wederkerigheid en gelijkwaardigheid

Boodschap

Akwasi maakt met zijn debuut een vuist. Hij maakt vooral een vuist tegen ongemak in communicatie. Hij doet dat op een hele laagdrempelige manier. Zijn schrijfstijl is goed te volgen, zijn boodschap is sterk. “Sorry dat ik zwart ben”, staat er bijvoorbeeld tussen de gedichten op een rechterpagina. Of: “Geloof me niet op mijn blauwe ogen, geloof mij op mijn dreadlocks.”

Sleutelzin

“In het echt kan ik niet ademen, maar in mijn dromen wel. Dus ik leef in een droom van vrijheid en broederschap. Zoals Martin Luther King ooit heeft voorspeld.”

We leven in een staat waarin iemand door zes politiemannen wordt belaagd, op de grond ligt en zegt: “Ik kan niet ademen.” En dan door de politie zelf wordt aangeklaagd

Redenen Om Het Boek Niet Te Lezen

Iedereen moet dit boek lezen, laten we dat even voorop stellen. Ik vind alleen de boodschap van Akwasi sterker dan zijn schrijfstijl. Akwasi is goed met woorden en verbaal sterk. Maar in gedichten lijken het eerder korte verhalen.

Bijvoorbeeld in het gedicht ‘Een interview met een journaliste die experimenteert met freebleeding’. Het zijn korte zinnen, soms van een enkel woord. De losstaande stukken raken poëtisch niet, maar de boodschap is sterk.

Redenen Om Het Boek Te Lezen

Het is dan ook die boodschap die het zinvol maakt om dit boek te lezen. Een thema dat nog altijd relevant is in Nederland is racisme. Akwasi schuwt dat onderwerp niet. Zo schrijft hij bijvoorbeeld: “Nederland is niet racistisch. Wacht. Hoe hypocriet is dat.”

Het gedicht dat mij het meest heeft geraakt is ‘Voor alle zwarte kinderen’, waarin hij zwarte kinderen oproept om extra hard hun best te doen. “Als je ergens laat komt, maakt je kleur je extra laat.” En: “Als je zwart bent, sta je onder een soort vergrootglas, raar maar waar.”

Allemaal redenen om er met elkaar wél over te praten. Maar eerst het boek lezen dus!

Post A Comment

ZoeteLiefde was op weg naar Becoming Michelle Obama. Lees hier hoe intiem het was in de Ziggo!