#10yearchallenge: voor de fun of vol risico’s

Je kon er afgelopen week niet omheen: #10yearchallenge. Overal doken foto’s op van mensen uit 2009 en 2019. Misschien heb je zelf ook wel de vergelijkingsfoto’s geplaatst. Was dat gewoon voor de leuk of is deze hele challenge volslagen oppervlakkig?

Tien jaar geleden, precies op 17 januari 2009, vertrok ik voor de allereerste keer naar Australië. Het was een droom die uitkwam, maar tegelijkertijd was het ook mijn spannendste reis tot dan toe. Eerder woonde ik in Zwitserland en studeerde ik in de Verenigde Staten, maar Australië kende ik alleen van ‘Heartbreak High’.

Lessen
In die zeven maanden dat ik in de Southern Highlands van Australië woonde, leerde ik belangrijke lessen, waar ik tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor ben. Ik leerde mezelf te zien als waardevol en ik leerde mijn schoonheid te omarmen.

Ik prakkiseerde er daarom niet over om een foto van mij van tien jaar geleden naast een foto van nu te plaatsen. Destijds was ik een verlegen meisje, dat slechts als ik je 150% vertrouwde mijn ware ‘ik’ liet zien. Ik was vreselijk onzeker, werd gekweld door ziekte en geloofde oprecht dat ik lelijk was.

Oppervlakkig
Foto’s zijn geweldige herinneringen, maar voor een challenge als #10year is het volslagen oppervlakkig. Je vergelijkt hoe prachtig je er nu uitziet of juist niet. Maar je ziet niet wat iemand heeft meegemaakt. Je ziet de littekens niet, je ziet de overwinningen niet.

Misschien hoeft dat ook helemaal niet. Misschien denk ik wel veel te veel na over de #10yearchallenge en is het gewoon leuk om oude en recente foto’s met de wereld te delen.

Databron
Of misschien moeten we ook even tijd nemen om naar tech-experts te luisteren. In Metro staat bijvoorbeeld: “Moet je je zorgen maken als je mee hebt gedaan aan de ’10 years challenge’? “Ach nee, tuurlijk niet. Maar we moeten ons wel bewuster worden van de gevolgen als we al die gegevens delen. De mens is de grootste databron voor bijna de hele technologische evolutie. Wij zijn de link tussen de fysieke en de digitale wereld. Bedrijven gebruiken onze gegevens om zelf slimmer en winstgevender te worden.”

Foto: Pexels

2 Comments

  • Tessa Schaar

    Totally love this!

    • Marina

      XOXXOXO

Post A Comment

ZoeteLiefde was op weg naar Becoming Michelle Obama. Lees hier hoe intiem het was in de Ziggo!