Zondagochtend gedachte: ‘Hoe je eindigt, zo begin je’

In december begint zo’n beetje iedereen te reflecteren. Wat voor jaar was 2018? Heb ik alles eruit gehaald wat erin zat? Van welke situaties heb ik geleerd? Wat zijn dingen die ik niet mee wil nemen naar 2019?

Hoe je het ene jaar eindigt, zo start je het nieuwe jaar

Ik houd daarom eind van het jaar altijd een grote schoonmaak. Fysiek in huis, maar ook in mijn hart. Dat klinkt mogelijk wat zweverig, maar soms moet je ook je hart opruimen. Soms moet je denken: dit woord beschrijft niet hoe ik ben, al zeggen mensen dat tegen men, ik gooi het woord weg. Of: ik ben altijd snel boos, dat wil ik echt gaan veranderen.

Loslaten
De vervolgstap is om er ook iets mee te doen natuurlijk. Zonder stappen geen verandering. Persoonlijk heb ik moeten leren om los te laten. Dingen in het leven gaan niet zoals gehoopt, mensen stellen je teleur, mensen gaan uit je leven. Loslaten is niet eenvoudig, maar stug vasthouden aan een bepaalde koers of aan mensen werkt uiteindelijk alleen maar tegen je als zij niet dezelfde koers varen. Dus let it go.

Wat neem jij niet mee naar het nieuwe jaar?

Foto: Pexels

2 Comments

  • awurasimpe

    Wat ik achterlaat is het niet bewaken van mijn grenzen, en zo dus kies voor zelf-liefde!

    • Marina

      Awur!! Dit is echt een goeie!!

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.