Een pleidooi om lief te hebben: ‘Liefde is zo nodig’

Een boek met als titel ‘Liefde moet‘ wekt natuurlijk gelijk onze nieuwsgierigheid. Het boek is geschreven door Ton Smit. Hij schrijft over de liefde en de houding van ons hart. “Mijn boek ‘Liefde moet’ spreekt van een noodzaak. Laten we, waar het enigszins mogelijk is, mensen zijn die liefhebben.”

De inhoudsopgave is bijna poëtisch. Liefde is, liefde is mooi, trouw, blij, heeft een zacht hart. Liefde is ook boos en lijden. Is liefde God? “De liefde is binnen handbereik, maar dan moet je wel willen.”

Niets moet
Als je zegt dat iets moet, dan is de reactie al gauw: niets moet. En in sommige huishoudens wordt daar aan toegevoegd: je moet alleen poepen. Ik houd even voor mezelf of dat bij mij thuis wordt gezegd of niet, haha. Maar niets moet dus.

Zonder liefde
Ton schrijft daarover het volgende: “Als je zegt, liefde moet, dan kan dat een reactie oproepen van: niets moet! Waarom zou zoiets als liefde noodzakelijk zijn? Waarom zou ik niet zonder liefde kunnen? Dat bepaal ik zelf wel?” Bij Ton rijst dan de vraag: kan het ook zonder liefde?

Leven zonder liefde ontmenselijkt ons

“Leven zonder liefde ontmenselijkt ons. Een mens die niet liefheeft is op sterven na dood. Willen we leven, echt leven, dan moeten we liefhebben. Laten we dat dan doen, niet als een zware last, maar als iets lichts dat ons hart optilt en blij maakt en… onze liefde kan de wereld veranderen.”

Het is precies waar wij met Zoeteliefde in geloven. Wij geloven wat WonderWoman zegt: alleen werkelijke liefde kan de wereld redden. Met ZoeteLiefde willen we die liefde uitdragen. We moeten het uitdragen. Liefde is het enige dat telt. Als er niets meer is, maar je hebt liefde, dan heb je meer dan niets.

Liefde = dat je het goede zoekt voor de ander

Liefde voor auteur Ton staat gelijk aan God. “Ik wil mensen wijzen op de bron: God is liefde. Wij mensen schieten telkens weer te kort, maar we kunnen drinken uit die bron”, zegt hij als we naar die liefde vragen. De beste definitie die hij van liefde heeft gevonden is: dat je het goede zoekt voor de ander. “Dat kan met intense gevoelens gepaard gaan, maar soms is het gewoon iets wat je wilt. Je wilt die ander, jouw naaste, goed doen.”

Foto: Pexels

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.