‘Kunst moet een reflectie zijn van mijn geest’

In Nederland kreeg actrice Yootha Wong-Loi-Sing (31) geen rollen aangeboden. Zelfs niet na haar Gouden Kalf-nominatie. Dus besloot ze de oceaan over te steken naar de stad van de engelen. De Volkskrant sprak met deze jonge inspirerende actrice en het is zo’n mooi interview dat wij een paar quotes hebben geselecteerd voor je.

Een filmproducent zei destijds tegen Yootha dat een actrice zoals zij in Nederland te weinig publiek zou trekken met een hoofdrol. De boodschap was duidelijk. Ze besloot haar geluk in Amerika te zoeken.

Thuis
Haar reis naar Amerika begon in Rotterdam. “Mijn vader is gitarist en kapper. Mijn moeder trad op als zangeres, onder andere in een meidengroep met Ruth Jacott en Denise Jannah, dat is mijn peettante. Later werd ze cultureel programmeur. Het was vanzelfsprekend dat ik iets creatiefs ging doen. In de woonkamer speelde mijn vader akkoorden op de gitaar en ik mocht bedenken wat ik daarbij kon zingen. Op de basisschool deed ik al mee in toneelstukken.”

Middelbare school
“Mijn middelbare school, het Marnix Gymnasium was op vijf minuten lopen van mijn huis. In die tijd de witste school van Rotterdam-West. Daar werden de verschillen voor het eerst zichtbaar. Mijn klasgenoten kwamen uit andere delen van de stad. Het leek bijna alsof ze onder begeleiding dat kleine stukje vanaf de bushalte moesten afleggen.”

Buurt
“Bij mij thuis maakten we het altijd gezellig, daar konden we frikadellen bakken en chillen. Tijdens een tussenuur ging een vriendinnetje voor het eerst mee. Voor we weggingen deed ze op school haar telefoon en portemonnee in een kluisje. Ik zei daar iets van, het voelde alsof ze mijn leefomgeving aanviel. Maar jouw buurt is toch onveilig, zei ze. Ik dacht: het is waar ik woon, is dit hoe jij mijn buurt ziet?”

Kunst
“Ik ga niet meer wachten op anderen die mij een kans geven. Die ontwikkeling zie je breder bij niet-witte makers. Ik wil verhalen vertellen die uit mijzelf komen. Kunst moet een reflectie zijn van mijn geest, niet een poging tot uitleg voor de geest van een ander. Ik wil niet een film maken als uitleg voor waarom zwarte mensen zo boos zijn. Wat ik wil is gewoon: ik ontmoette een vriend en we werden verliefd. Dat verhaal ga ik nu vertellen. Want dat overkomt ons ook.”

Over Yootha
Yootha Wong-Loi-Sing (Nederland, 1987) speelt in de tv-serie Love is_, die wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender OWN. ‘Die zender is gericht op Afro-Amerikaanse vrouwen van 40 plus. Deze serie is gemaakt voor een jonger en diverser publiek.’ Ook heeft ze een rol in de Amerikaanse film Really Love, die in 2019 in première gaat.

Lees het hele interview met Yootha bij De Volkskrant / Foto: Art door Lønfeldt

Post A Comment

ZoeteLiefde zoekt de stilte. Lees hier de verhalen uit 'Lessen uit het klooster'.