Sinterklaas en Zwarte Piet hoeven hier niet langs te komen

Als jong wit meisje zat ik in de erker van ons huis in Wormer naar buiten te staren. Een auto vol mensen stopte precies voor het raam. De hele delegatie stapte uit en liep het huis pal tegenover dat van ons naar binnen. Kort daarop kwamen ze verkleed naar buiten. Daar was die lange blanke man met een grote baard, rode mijter en zijn staf.  Om hem heen zijn donkere helpers met zwarte krulletjes. Of waren het zijn slaven?

Wij hebben bij mij thuis nooit Sinterklaas gevierd. Ik groeide als blank meisje op in Nederland van een Amsterdamse vader en een Antilliaanse moeder. We zullen ook nooit dit familiefeest vieren.

Individualistisch
Afgelopen maanden heb ik de zwartepietendiscussie zijdelings gevolgd. Eerlijk gezegd word ik moe van alle witte mensen die niet inzien dat Zwarte Piet racistisch is en bij hun standpunt blijven. We denken niet meer aan een ander, we denken alleen maar aan onszelf. Aan ons eigen geluk en ons eigen plezier. Al gaat dat ten koste van een grote groep Nederlanders.

De meeste Nederlanders (en Belgen trouwens ook) zijn opgegroeid met Zwarte Piet en hebben hier alleen maar mooie en liefdevolle herinneringen aan. Ze denken dat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest is en daardoor is alles geoorloofd. Zwarte Piet is gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19eeeuw. Zijn verschijning met donkere krullen, rode lippen en gouden oorbellen refereert aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij.

De meeste witte Nederlanders erkennen die geschiedenis niet

Fout
Dat zou kunnen komen omdat er op scholen weinig tot geen aandacht wordt besteed aan kolonialisme en slavernij. Maar nu er in de media zoveel aandacht voor is, zou je anders verwachten. Je zou verwachten dat witte mensen inzien dat ze er naast zaten en alles willen doen om hun fouten recht te zetten. Maar niets is minder waar.

Het Sinterklaasfeest met zijn Zwarte Pieten zorgt voor gigantisch veel verdeeldheid binnen ons land. Witte mensen zijn zelf de aanstichters van deze verdeeldheid, dus wij zijn ook verantwoordelijk om er iets aan te doen. Maar volgens mij begrijpen we dat helemaal niet?

Witte mensen houden vast aan hun kinderfeest en willen er niets over horen. Witte mensen zijn bang voor de veiligheid van de kinderen, want “het gaat toch om de kinderen?” Witte mensen zitten aan tafel, terwijl zwarte mensen in het publiek moeten plaatsnemen. Witte mensen worden gehoord, terwijl zwarte mensen van de daken kunnen schreeuwen en dan wordt hun stem nog steeds gedempt.

Het raakt mij, het maakt me boos, het maakt me verdrietig.

Geworteld in racisme
We leven in een Nederland waar racisme nog steeds geworteld is in de samenleving. En het drijft ons gigantisch uiteen. We accepteren racisme en we doen er nog aan mee ook. Dat gebeurt vaak onbewust. In de woorden die we uitspreken of in daden die we uitvoeren. We bedoelen het misschien niet racistisch, maar het is het wel. Witte mensen hebben zoveel trots dat we niet durven toe te geven dat we de plank compleet misslaan.

Waarom zouden we een feest in ere houden terwijl een grote groep mensen zich gediscrimineerd voelt? Sinterklaas en Zwarte Piet hoeven van mij daarom helemaal niet meer langs te komen. Liever hebben we oog voor de ander, durven we onze fouten toe te geven en zorgen we ervoor dat eenheid regeert in ons land.

Laten we elkaar weer in de ogen durven te kijken en elkaar de hand schudden.

Dag Sinterklaasje, dahag, Zwarte Piet!

Foto: Pexels

One Comment

  • Tonnie

    Ik heb altijd een heel ander beeld gehad van de slaven die de Nederlanders verhandeld hebben in het verleden. Ik zie een paar half naakte mensen voor me met zware kettingen om hun benen of nek. Niet iemand met gouden oorbellen, vrolijke kleren en rode clowns lippen. Het is nooit bij me opgekomen dat Zwarte Piet een slaaf voorstelde en dat hij eigenlijk een neger was. Ik zag hem als een vrolijke speelse zwarte clown met snoepjes. Ik wil het koloniale verleden van Nederland niet ontkennen en ook denk ik dat racisme een feit is in onze samenleving (bij alle soorten groeperingen; racisme is geen blanke uitvinding). Maar als ik jou moet geloven ben ik altijd een racist geweest en heb ik altijd aan mezelf gedacht. Sterker nog jij durft te beweren dat het geen onschuldig kinderfeest is en je wilt suggereren dat er een bewuste racistische gedachte achter zit. En je wilt een totale afschaffing van dit kinderfeest, maar waar is jou oog voor de ander?

    En kan iemand mij uitleggen waarom negers (wat ik persoonlijk altijd als een mooi en positief woord heb ervaren) tegenwoordig zwart genoemd willen worden (wat ik persoonlijk als negatief ervaar, op basis dat racisten het over zwartjes hebben) en dat blanke mensen tegenwoordig wit zijn? Ik voel me helemaal niet wit. Want hoe noemen we mensen uit Azië, zijn dat dat dan gele mensen? En welke kleur geven we aan mensen uit het midden-oosten enz enz.? Ik vind het allemaal heel verwarrend aan het worden.

Post A Comment

ZoeteLiefde was op weg naar Becoming Michelle Obama. Lees hier hoe intiem het was in de Ziggo!