The Bowery: ‘Imperfectie is de meest perfecte kant die er is’

De mannen van The Bowery zingen op hun plaat ‘Broken Jars’ over het imperfecte leven. Over onderwerpen waar ieder mens mee te maken krijgt, maar waar lang niet altijd over gesproken wordt. Toch vinden Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg die imperfecte kant ‘de meest perfecte kant die er is’. Met hun eerlijke muziek geven de vrienden een tegengeluid. “Als je iedereen om je heen hoort vertellen hoe goed het met ze gaat, krijg je een verkeerd beeld van jezelf.”

Rokus (36) en Ramon (32) luisteren zelf graag naar Johnny Cash, Mumford & Sons, Damien Rice. Tijdens het interview is Rokus de DJ, hij trapt de avond af met Mrs. Robinson van Simon & Garfunkel. De muziek van The Bowery kenmerkt zich door gelijk de diepte in te gaan, dat gebeurt tijdens het gesprek ook. “De imperfecte kant is de meest echte kant die er is, de meest pure kant”, vertelt Ramon, die naast al zijn The Bowery-optredens in de gehandicaptenzorg werkt.

De imperfecte kant is de meest echte kant die er is, de meest pure kant

Toch zijn er veel mensen die de imperfecte kant niet (durven) laten zien. “Daardoor kan je denken dat het bij anderen perfect is en dat bij jezelf alles mislukt”, zegt Rokus. Hij noemt een praktisch voorbeeld van een reis naar Scandinavië. “Met mijn gezin was ik op vakantie in een camper. Op Facebook deelde ik foto’s. Ik was supertrots, het was een groot avontuur. Ik had wel honderd mooie verhalen te vertellen. Mensen kunnen denken: zo’n oud campertje, had ik dat maar.”

Schaduwkant
Eerlijk als Rokus is helpt hij ons gelijk uit de perfecte droomvakantie. “We hebben ook een keer bonje gehad en dan is het campertje wel heel klein. Toen stopten ook nog de remmen ermee. Dat zet je niet op Facebook.” Maar die schaduwkant van het verhaal is natuurlijk wel fijn om te horen. “Dat is precies wat wij willen zeggen met de verhalen die we delen. Het leven is supermooi, er is veel om van te genieten, maar er zijn ook dingen die pijn doen en verdriet geven. Laten we die niet uit de weg gaan. Het kan veel kracht geven als je iemand hoort getuigen van een moment dat hij niet het zag zitten. Dan vind je herkenning.”

Ramon vult aan: “Het leven is niet alleen maar mooi, maar dat gevoel drukken we vaak weg. Het lijkt alsof je altijd moet zeggen dat het goed gaat, dat het fantastisch is of dat je superblij bent.”

Hart tot hart
“De sleutel en onze boodschap is dat we willen dat mensen elkaar weer gaan zien en dat ze weer van hart tot hart met elkaar gaan praten in een wereld waarin dat minder logisch lijkt”, zegt hij met tranen in zijn ogen. Luisteraars reageren door hun eigen verhaal of ervaring te vertellen. “Soms denk ik: wie ben ik dat je dat met mij deelt?”

Bijzondere band
Rokus en Ramon kennen elkaar door en door. Ze zijn overduidelijk vrienden voor het leven. Door de vele optredens zien ze elkaar vaker dan dat Rokus zijn eigen vrouw ziet. “We zijn vrienden en broers tegelijk. We kunnen met elkaar worstelen en met elkaar lachen. Ik gun dat een hoop mensen in vriendschap”, aldus Ramon.

We zijn de stations van schaamte al ver gepasseerd

Rokus: “Op een schrijfweekend zitten we drie dagen met elkaar in een ruimte. Vervolgens moet je samen iets afleveren. Er moet ruimte zijn voor eerlijkheid en oprechtheid. We zijn de stations van schaamte al ver gepasseerd.”

The Bowery geeft regelmatig huiskamerconcerten. Wil je dat ze bij jou langskomen of wil je de muziek ook in huis? Bezoek de website.

Foto: The Bowery / Dit interview heeft Marina gehouden voor CIP Media

Post A Comment