‘Depressie is een stille hel’

“Depressie, is een stille hel voor degenen die lijden, en voor degenen die van hen houden”, schrijft fotograaf Jerry van den Berg. Hij maakte een bijzonder project om aandacht te vragen voor depressie en angst.

Bijna 20 procent van de volwassenen krijgt in zijn of haar leven ooit te maken met een depressie. Dat zijn zo’n 546.500 volwassenen per jaar die een depressieve episode doormaken. Toch is depressie nog altijd een verborgen ziekte die onvoldoende wordt erkend én herkend.

Onzichtbare ziekte
“Een persoonlijk fotoproject waarbij ik als fotograaf mensen die aan depressie lijden een podium geef om de onzichtbare ziekte uit de taboesfeer te halen”, schrijft hij bij zijn foto-album op Facebook. “Het is een ongoing project waarvoor iedereen zich nog kan aanmelden die zich herkent in de woorden van de deelnemers.”

Zichtbaar
De foto’s laten zien dat iedereen te maken kan krijgen met een depressie. Vaak zie je het niet aan de buitenkant vanwege grote glimlachen en maskers, maar binnenin zijn mensen eenzaam. Fotograaf Jerry zorgt er op deze manier voor dat de onzichtbare depressie zichtbaar wordt.

Hoofdfoto: Pluetoe / Beeld: Jerry van den Berg / Cijfers: Trimbos-instituut

Post A Comment