‘Mensen met hoop zijn gezonder, gelukkiger en presteren beter’

Hopen gaat niet vanzelf. Volgens psychologen is het iets dat je moet leren. En goede leiders helpen ons daarbij. Dat schrijft gedragswetenschapper Ben Tiggelaar in zijn wekelijkse column voor NRC Handelsblad.

Hoop kan en moet worden aangeleerd, aldus Tiggelaar. Wat is hoop ook alweer? “Het geloof dat er ondanks tegenslag toch goede dingen te gebeuren staan. Het geloof dat het wel mogelijk is om actie te ondernemen en een positief doel te bereiken.”

Het geloof dat er ondanks tegenslag toch goede dingen te gebeuren staan

Hoop is dus waardevol. “Veel psychologen geloven dat hoop een grote bijdrage levert aan ons welzijn. Mensen met hoop zijn gezonder, gelukkiger en presteren beter op tal van terreinen. En, heel belangrijk, hopen kun je dus leren. Maar hoe dan? Volgens psycholoog en hoop-onderzoeker Shane Lopez zijn er drie dingen nodig.”

Tiggelaar legt die stappen verder uit:

“Allereerst moet je een toekomstvisie ontwikkelen, een positief beeld waar je naartoe wilt werken. Hoop is geen algemene positieve emotie, maar is gericht op een doel. Ten tweede moet je een idee hebben over de manier waarop je die visie kunt realiseren. Je moet volgens Lopez allerlei verschillende paden naar die toekomst voor je kunnen zien.”

“En als derde is het nodig dat je je voorstelt welke tegenslagen je onderweg zult tegenkomen en hoe je die gaat overwinnen.”

Lees hier een #ZoeteLiefde interview met Ben Tiggelaar over veranderen. “Soms moet je nu een stuk zekerheid opgeven in de hoop dat je daar later iets voor terugkrijgt.”

Post A Comment