‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ is een tijdloze herinnering om in het nu te leven

BOEKRECENSIE

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Haemin Sunim, Boekerij, 280 blz. € 15

Terwijl ik een podcast luister, blader ik ook even gauw de krant door. En terwijl ik aan het bellen ben, check ik ook nog even mijn Instagram. Oké, het is mogelijk wat overdreven, maar het is in onze drukke maatschappij wel zo’n beetje de standaard geworden. We moeten altijd bezig zijn, er is geen tijd voor rust. Gelukkig is daar Haemin Sunim (1974) een Koreaanse boeddhistische monnik die ons aanspoort om pauzes te nemen. “Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.”

Het boek

Het boek van Sunim bestaat uit acht hoofdstukken waarin verschillende aspecten van het leven aan bod komen. Van liefde en vriendschap tot werk en ambities. Hij vertelt op welke manier mindfulness bij die aspecten kan helpen. Zo legt hij uit hoe je negatieve emoties de baas kunt woorden, simpelweg door de emoties te observeren. Na een korte beschouwing over het onderwerp, deelt hij verschillende persoonlijke adviezen. Van die tijdloze wijsheden die je regelmatig terug kunt lezen.

Breng al je bewustzijn naar het heden en haal diep adem

Boodschap

De boodschap van Sunim sluit aan bij de kern van mindfulness: bewust aanwezig zijn in het heden. Als onze geest luidruchtig is, dan is onze wereld dat ook. Maar als onze geest rustig is, dan is onze wereld dat ook. Als herinneringen die pijn doen in je leven komen is het volgens Sunim belangrijk om je aandacht op het hier en nu te richten. Je gedachten zullen vredig worden als je je op het nu focust.

Wat ons vooral aanspreekt is het vierde hoofdstuk dat over relaties gaat. Sunim vertelt dat hij op reis ging met een goede vriend. Na verloop van tijd raakten ze zo geïrriteerd, omdat ze erg dicht op elkaar leefden. Toen ze een dag niet samen reisden, kwam Sunim erachter wat het voordeel is van samen reizen. Vooral samen de mooie uitzichten en momenten delen.

Relaties hebben dus balans nodig. Het is net als met een open haard. Als je te dichtbij zit, brand je jezelf. Als je te ver weg zit, voel je niet de warmte van de open haard niet. Zo is dat ook met relaties. Hoe goed we het ook met elkaar kunnen vinden, als we te dicht op elkaars huid zitten zonder persoonlijke ruimte, voelen we ons opgesloten en opgebrand. Maar als we te weinig moeite doen om contact te onderhouden kunnen we de warmte van familie en vrienden niet voelen. Het sleutelwoord is balans.

Sleutelzin

“Als je het zo druk hebt dat je je altijd opgejaagd voelt, als zorgen door je hoofd vliegen, als de toekomst somber en onzeker lijkt, als je gekwetst bent door wat iemand heeft gezegd, doe dan even langzaamaan, ook al is het maar een momentje, breng al je bewustzijn naar het heden en haal diep adem.”

In de stilte van de pauze wordt de totaliteit van ons wezen zachtjes onthuld

Redenen om het boek niet te lezen

Sunim schrijft veel over leven in het moment en deelt daarbij persoonlijke verhalen. Het zit absoluut boordevol wijsheden, maar of we nu echt nieuws ontdekt hebben.. eigenlijk niet. Daarnaast komt veel van zijn wijsheid uit het Boeddhisme en schrijft hij over verlicht worden. Dat spreekt een bepaalde doelgroep zeker aan. Als christen heb ik over die verlichte zinnen heen gelezen.

Redenen om het boek te lezen

Wat wel erg cool is dat Sunim teksten uit de Bijbel aanhaalt. Zo bouwt hij een brug tussen verschillende vormen van geloven. Het is mooi hoe hij dat op zo’n pure manier beschrijft. Behandel anderen zoals u zelf behandeld wilt worden, schrijft de Bijbel, terwijl Boeddhisten geloven in karma. Een soortgelijk principe.

Ondanks dat het boek van Sunim weinig vernieuwend is, is het hele boek een uiterst goede herinnering. Het zorgt even voor een pas op de plaats. De wijsheden die hij in zijn persoonlijke adviezen beschrijft, zijn tijdloos en kan je steeds weer opnieuw lezen.

Daarnaast zijn de illustraties van Youngcheol Lee een moment van rust an sich. Een sterke combinatie tussen illustraties en wijsheid. Een aanrader om tijd te nemen voor dingen.

Post A Comment